Februári útravaló: Ahhoz, hogy mások szívét elnyerhesd, önmagadat szeresd

nő, önszeretet, tükör, rúzs, szívecske
InesBazdar/Shutterstock - InesBazdar
tudatosság boldogság önismeret párkapcsolat
Gondoljunk csak bele, az önszeretet nem luxus vagy önzés. Ahhoz, hogy másokat tiszta szívből szeretni tudjunk, önmagunkkal kell szeretetteljes kapcsolatot kialakítanunk. De vajon melyek azok a kis cselekedetek, amelyekkel boldoggá tehetjük saját magunk? Mitől éreznénk jól magunkat? És a párunk? A Life.hu cikksorozat következő részében Kőszegi Zsuzsanna kineziológus és Three In One Concepts Advanced Instructor segít abban, hogy hogyan tudjuk önmagunkat elfogadni és jobban szeretni.

Alapvető szükségletünk az önszeretet. Ez egy olyan gyönyörű és erőteljes állapot, amely lehetővé teszi számunkra, hogy mélyebb kapcsolatba lépjünk önmagunkkal és jobban megértsük szükségleteinket és vágyainkat. Arról, hogy mindezt hogyan alakítsuk ki, hogyan erősítsük magunkban és milyen hatással van ez párkapcsolatunkra, Kőszegi Zsuzsannával, kineziológussal és Three In One Concepts Advanced Instructorral beszélgettünk.   

Szeretni másokat? Első lépés: Önszeretet 

Az önszeretet nem arról szól, hogy magunkba zárkózunk vagy kizárólag önző módon gondolkodunk. Inkább egy olyan állapot, amely lehetővé teszi számunkra, hogy gyengéden és szeretetteljesen bánjunk magunkkal, miközben folyamatosan fejlődünk és növekedünk. Amikor önmagunk iránti tiszteletteljes és gondoskodó attitűddel élünk, az segít abban, hogy egészségesebb kapcsolatokat ápoljunk másokkal is. 

Legyen szó egy gyengéd ölelésről a nehéz nap után, egy bátorító szóról, amikor kétségek gyötrik a lelkünket, vagy egy egészséges határvonal megállapításáról, az önszeretet mindig az iránytűnk lehet a boldogság és az önbizalom felé vezető úton

 – fejtette ki Zsuzsanna. 

Egységben önmagunkkal 

Az új év mindig kiváló lehetőség arra, hogy szembenézzünk önmagunkkal, és célokat tűzzünk ki. Olyanokat, amelyek segítenek fejlődni és segítségükkel boldogabb életet élhetünk. Akik érdeklődnek az önismeret vagy akár a kineziológia iránt, számottevő belső fejlődést érhetnek el és eredményesebbek lehetnek célkitűzéseik tudatos megvalósításában. Erről részletesebben a cikksorozat első részében írtunk. 

Tippek az önszeretet fejlesztéséhez 

Az önszeretet fejlesztése egy folyamat, amely tudatos munkát igényel, de rendkívül értékes és meghozza a gyümölcsét. Néhány ötlet, amelyek segíthetnek az önszeretet fejlesztésében: 

1. Személyes idő kialakítása

Foglalkozz rendszeresen olyan tevékenységekkel, amiket szeretsz, és amik feltöltik az energiáidat. Legyen az egy sétálás a természetben, egy forró fürdő, egy jó könyv olvasása, vagy bármi más, ami kizárólag rád fókuszál és feltölt energiával. 

meditáció, önszeretet, yoga
Az önszeretet fejlesztése egy folyamat, amely tudatos munkát igényel
Forrás: Iryna Imago/Shutterstock

2. Határok meghatározása

Tanuld meg megfelelően kijelölni és megtartani a határaidat, és mondj nemet, amikor szükséges. Ez növeli az önértékelésedet és a tiszteletet önmagad iránt. 

3. Affirmációk használata

Naponta ismételd el a pozitív megerősítéseket önmagaddal kapcsolatban. Például, mondhatod: "Szeretem és elfogadom magam pontosan olyannak, amilyen vagyok.”  

4. Testmozgás és egészséges életmód 

 A rendszeres testmozgás nemcsak az egészségedre van jó hatással, hanem növeli az önbizalmadat és pozitív érzéseket generál. 

5. Önreflexió és önismeret

Foglalkozz rendszeresen önismereti gyakorlatokkal, hogy jobban megismerd magad és elfogadd mindazt, ami te vagy. Ez lehet meditáció, naplóírás, vagy más olyan tevékenység, amely segít mélyebben megismerni magadat és elfogadni minden oldaladat. 

6. Jutalmazd meg magad 

Ha elértél valamit vagy sikerélményed volt, ne felejtsd el megjutalmazni magadat. Ez lehet egy kis luxus, egy kényeztető pillanat vagy bármi, ami örömet okoz neked. 

Cselekedetek a mindennapi boldogságunkért? Naná! 

Így tudsz beilleszteni egy kis örömforrást a mindennapokba: 

Önszeretet a tükör előtt

Mondj magadról bátorító és megerősítő mondatokat, például: "Csodálatos vagyok úgy, ahogy vagyok", "Büszke vagyok az elért eredményeimre", "Képes vagyok megbirkózni bármilyen kihívással". 

Érzelmek kifejezése művészettel

Készíthetünk egy rajzot vagy festményt, ami kifejezi az érzelmeinket a szerelem iránt, beleértve az önmagunk iránt érzett szeretetet is. 

Saját szerelmeslevelek 

Írjunk magunknak szerelmeslevelet, kiemelve az erényeinket és azokat a dolgokat, amiket szeretünk magunkban. Legyenek ezek az erények, képességek vagy értékek. 

Szeretetteljes párkapcsolat önmagunkkal

Légy figyelmes és kedves önmagadhoz, éppúgy, ahogy lennél egy szeretett partnerhez. Hallgasd meg az érzéseidet, figyelj a szükségleteidre és adj magadnak időt és figyelmet. Legyen az meditáció vagy egy kis idő a saját érzelmeid felfedezésére. 

otthon, nő, tea, mosoly, pihenés
Légy figyelmes és kedves önmagadhoz
Forrás: Shutterstock

Magabiztos partner vagy partnered számára?

Az önszeretet segíthet abban, hogy jobban megértsd és elfogadd önmagad, így könnyebben megérted a partneredet is. Amikor magabiztos vagy a saját érzéseidben és szükségleteidben, könnyebben tudsz empátiát gyakorolni mások iránt, beleértve a partneredet is. Ugyanakkor, erősítheti az érzelmi stabilitást, ami segít hatékonyabban kezelni a konfliktusokat a kapcsolatban. Amikor érzelmileg stabil vagy és ismered önmagad, képes vagy nyugodtan és hatékonyan kezelni a konfliktusokat anélkül, hogy azok túlzott stresszt okoznának. Amikor szereted és tiszteled magad, nagyobb valószínűséggel tudod megosztani a boldogságodat a partnereddel, és közösen élvezhetitek az élet szépségeit.  

Az önszeretet pozitív energiát sugároz, ami hozzájárulhat a kapcsolat boldogságához és tartósságához. Növeli az egyéni függetlenséget, ami kiegyensúlyozottabb együttműködést eredményez a kapcsolatban.

Amikor mindkét fél magabiztos és önálló, könnyebben tudnak együttműködni és támogatni egymást a közös célok elérésében. Az, hogy tiszteled és szereted önmagad, segít kialakítani egy tiszteletteljes és szeretetteljes kapcsolatot, mivel ezek az érzések kihatnak a partnerrel való kommunikációra és viselkedésre. Az önszeretet alapja lehet egy olyan kapcsolatnak, amelyben mindkét fél tiszteletben tartja és támogatja egymást. 

Az önszeretet pozitív hatással lehet a szexuális életedre is, hiszen magabiztosabbnak érzed magad a testi kapcsolatokban. Amikor szereted és elfogadod önmagadat, könnyebben nyílsz meg és kommunikálsz a partnereddel az igényeidről és vágyaidról, ami hozzájárulhat a szexuális kielégüléshez és elégedettséghez

 – magyarázta Zsuzsanna.

Ha szereted önmagad, ez megerősíti az érzelmi stabilitást és biztonságérzetet, ami hozzájárul a kapcsolat stabilitásához és mélységéhez. Kevésbé vagy sebezhető az érzelmi változásokkal és külső hatásokkal szemben, így megbízhatóbb partner lehetsz a partnered számára. 

Ha valaki önmagával elégedett és boldog, az sugárzik belőle, és vonzóbbá válik mások számára, beleértve a potenciális partnert is. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.