Kellemetlen tünetekkel küzdesz odalent? Ez állhat a háttérben

szomorú, töpreng, nő
Shutterstock/Copyright (c) 2019 fizkes/Shutterstock. No use without permission. - fizkes
szponzorált tartalom antibiotikumkúra bakteriális tejsavbaktérium
A hüvely nem steril szerv, számos hasznos és káros baktérium lakja. Amikor a helyi mikrobiom egyensúlya felborul, a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak. Ha azt tapasztalod, hogy a hüvelyfolyásod a szokásosnál bőségesebb, híg, kellemetlen szagú, nagy valószínűséggel bakteriális hüvelyfertőzésed, azaz bakteriális vaginózisod van.

A bakteriális vaginózis a hüvelyfertőzések egyik leggyakoribb formája. Ilyenkor a hüvely mikrobiológiai egyensúlya felborul, jelentősen lecsökken a védő hatású tejsavbaktériumok száma, ezért a hüvely élettani pH-értéke lúgos irányba tolódik, és elszaporodnak a kórokozó baktériumok.

Hirdetés

Nem is gondolnánk, de számos hétköznapi dolog közrejátszhat a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásában. Ilyen lehet például az intenzív nemi élet, még monogám kapcsolaton belül is, a túlzott stressz, a dohányzás, a hormontartalmú fogamzásgátlók szedése, a túlzásba vitt vagy elhanyagolt intimhigiénia, a nyilvános mellékhelyiségek használata, egy-egy antibiotikumkúra és még a tangaviselés is. Akár még a túlzott alkoholfogyasztástól, nem megfelelő öltözködéstől is kialakulhat a fertőzés. A bakteriális vaginózist a hüvelyben élő, különböző „rossz” baktériumtörzsek, köztük a végbél környékéről átsodródó, E. coli nevű bélbaktériumok okozzák.

szomorú, depressziós nő

Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a kialakulása ellen?

  • Az intim együttlétek alkalmával használj mindig óvszert! Nemcsak a nem kívánt terhességtől vagy a nemi betegségektől véd meg, de segít megóvni a hüvelyi savas pH-t is.
  • Kerüld a heves, durva szexet! Ilyenkor ugyanis könnyű kisebb-nagyobb hámsérüléseket szerezni, amelyeken a kórokozók könnyebben megtapadhatnak és elszaporodhatnak.
  • A különböző szappanok, tusfürdők, spray-k, intim parfümök használata is felboríthatja a hüvely pH-értékét, ezért inkább kerüld őket!
  • A hüvelyi irrigálás szintén ártalmas lehet, ugyanis ezzel kimoshatod a hüvelyed védelmét biztosító tejsavbaktériumokat is, ezért ezt csakis orvosi utasításra alkalmazd!
  • A sperma is lúgos kémhatású, ezért a hüvelybe kerülve megnöveli a bakteriális vaginózis kialakulásának esélyét.
  • Az emberi nyál szintén lúgosabb a hüvelynél, emellett az emberi szájüreg baktériumflórája nagyon különbözik a hüvelyi mikrobiomtól, ezért az orális kényeztetés sem mondható biztonságosnak a bakteriális vaginózis szempontjából.

Vannak olyan készítmények, amelyek a hüvely természetesen savas pH-értékének helyreállításával a fertőzések kialakulását is meggátolhatják. A hüvely védelmét biztosító saját tejsavbaktériumainkat a táplálásukat szolgáló prebiotikumok használatával erősíthetjük meg.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható prebiotikum tartalmú gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.