Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat

Azok a bizonyos napok
Pexels.com -
szponzorált tartalom menstruációs ciklus fájdalom
A menstruációs időszakot minden nő másként éli meg. Vannak, akik ugyanúgy el tudják végezni a munkájukat, szinte észre se veszik, míg mások már egy héttel korábban szenvednek hangulati problémáktól, falási rohamoktól, de olyanok is vannak, akik nagyon erősen véreznek, és ledönti őket a lábukról a görcs és az erős fájdalom. De meddig normális mindez?

Nincs két egyforma havivérzés, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle módon éljük meg a szervezetünkben zajló ciklikus változásokat, amelyek szorosan összefüggenek a többi között az anyagcserénkkel, a hormonháztartással, az étkezéssel és az életmódunkkal egyaránt. Mindezek cikluszavarokat és különféle, a menstruáció előtt jelentkező panaszokat – mint a depresszió, az ingerlékenység, a feszülő mellek, a falánkság vagy épp az étvágytalanság –, vagyis a premenstruációs szindróma (PMS) változatos tüneteit válthatják ki.

A cikluszavar eltérő formákban jelentkezhet, ilyen például a túl gyakori vagy túl ritka menzesz. Előfordul, hogy a menstruációs vér mennyisége rendellenes: túl kevés vagy túl sok vér távozik, és komoly gond az is, ha a menstruációtól függetlenül jelentkezik vérzés. A fájdalmas, görcsökkel járó menstruáció sem természetes, ez is a cikluszavar egyik megjelenési formája lehet.

Hirdetés

 

Néha a lehető legváratlanabb pillanatokban jön meg, egy várt utazás vagy program ideje alatt 
Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor az amúgy napra pontosan működő ciklusod is felborulhat egy nagyon várt utazás vagy esemény kapcsán. Bizonyára neked vagy ismerőseidnek egyaránt vannak ezzel kapcsolatban ciki vagy mókás történeteitek átázott bugyikról, nadrágokról.

„Egy jó randit követően a srác lakásán kötöttünk ki, ahol kezdtek a dolgok egyre fülledtebbé válni. A pillanat varázsát az törte meg, mikor megkérdezte, minden rendben van-e. Akkor döbbentem rá, hogy minden előjel és figyelmeztetés nélkül, egy héttel hamarabb jött meg. A fürdőszobába menekültem, míg ő figyelmesen megkérdezte, mire van szükségem, majd leugrott a boltba. Két évvel később összeházasodtunk.”

A menstruációs fájdalom általában az első napokban a legerőteljesebb, ahogy a vérzés is, ami ciklusonként változó lehet. A leggyakoribb az alhasi fájdalom, de van, akinek épp a csípője, a dereka, a háta vagy a feje sajog ilyenkor rövidebb vagy hosszabb ideig.

„Sose aggódtam miatta túlzottan, mivel nem volt szükségem görcsoldóra. Aztán történt egyszer, hogy az utolsó órán belém hasított a szűnni nem akaró fájdalom, és levert a víz. A kezeim remegtek, összegörnyedtem a padban, és nem értettem, hogy mi történik velem. Még az óra végét jelző csengő előtt elájultam, a frászt hozva mindenkire. Azóta mindig van nálam gyógyszer.”

Fiatal lányoknál gyakori az erős fájdalom, amely az első gyermek születése után elmúlik
Forrás: Shutterstock

Fiatal lányoknál gyakori, hogy az első menstruációt követően fokozott méhösszehúzódásokkal és fájdalommal jár minden menzesz. Ezt nevezi a szaknyelv elsődleges dysmenorrhoeának, amely az első gyermek születése után megszűnik. Ennek oka a méh által termelt anyag, a prosztaglandin, amelynek megnövekedett szintje fokozza a méhösszehúzódásokat. A fogamzásgátló készítmények ugyanakkor meggátolják a méhfal megvastagodását, emiatt kevesebb prosztaglandin termelődik, ami enyhítheti a tüneteket, vagy meg is szüntetheti azokat.

Ha a menstruációs fájdalom hátterében szervi ok vagy betegség áll, akkor beszélünk másodlagos dysmenorrhoeáról. Ez jellemzően 30 éves kor felett alakulhat ki. Ilyen betegségek lehetnek a cikluszavaron túl például:

  • endometriózis: a méhnyálkahártyasejtek szétterjednek a szervezetben, majd leggyakrabban a hasüregben indulnak növekedésnek;
  • mióma a méhben: jóindulatú elváltozás, amelynek mérete lehet apró és nagyobb is, jelenléte lehet természetes, azonban vérzési rendellenességeket és fájdalmas menstruációt okozhat;
  • kismedencei gyulladás: húgyúti vagy nemi úton terjedő fertőzés miatt kialakuló gyulladás;
  • adenomiózis: jóindulatú megbetegedés, amely során a méh belső nyálkahártyája átterjed a méhizomzatba és fájdalmat okoz;
  • méhnyak szűkülete: ritka állapot, amikor a szűk méhnyak miatt lassabban távozó vér nyomáskülönbsége okozza a fájdalmat.

 

Ha bármilyen változást észlelsz, ha felborul a ciklusod egyensúlya, ha a fájdalom hónapról hónapra erősödik, mindenképp fordulj orvoshoz. Inkább néhány megelőző vizsgálat, mint egy komolyabb betegség.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.