Minden, amit a cikluszavarról tudni érdemes

PMS cikluszavar premens2019 menstruáció ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menstruációs ciklust és az azzal együtt járó tüneteket (puffadás, mellfeszülés, görcs) minden nő másként éli meg. A havi vérzés azonban – bizonyos határok között – nagyjából mindenkinél hasonlóan jelentkezik. Cikluszavarról akkor beszélhetünk, ha a vérzés mennyisége vagy gyakorisága megváltozik. A zavart okozhatják különböző élettani hatások és szervi elváltozások is, ezért ilyenkor érdemes felkeresni nőgyógyászunkat, hogy minél előbb kiderüljön, mi áll a probléma hátterében.

A normál ciklus

A havi vérzés a lányok 12-13 éves korának környékén jelentkezik először, és általában 48-53 éves korban marad el végleg. Egy menstruációs ciklus a vérzés első napjától számítva általában 28 napig tart. Van, akinél óramű pontossággal érkezik a következő, de alapvetően egyénenként változik, 4-5 nap eltolódás (korábban vagy később) még teljesen normálisnak tekinthető. A vér színe változó, lehet élénkpiros, de barnás árnyalatú is.

Egy menstruációs ciklus a vérzés első napjától számítva általában 28 napig tart Forrás: Shutterstock

A cikluszavar nagyon kellemetlen lehet

A menstruációs ciklust bonyolult folyamatok befolyásolják, ezért akár minimális zavar miatt is könnyen felborulhat a megszokott rend. Nem kell azonban egyből megijedni, ha a menzesz nem pontosan 28 napra érkezik: az eltérést okozhatja életmódbeli változás, bizonyos gyógyszer szedése, stressz, vagy akár a nem megfelelő táplálkozás is. Ha azonban a cikluszavar hosszan fennáll, mindenképp érdemes vele orvoshoz fordulni, hiszen a háttérben olyan komoly problémák is húzódhatnak, mint például pajzsmirigyzavar, policisztás ovárium szindróma (PCOS), gyulladás vagy éppen daganatos betegség.

Ha túl gyakori

Akkor is ajánlott felkeresni a nőgyógyászunkat, ha rendszeresen 28 nap sem telik el két menstruáció között, vagy a ciklus közben pecsételő vérzés jelentkezik. A túl gyakori vérvesztés akár vérszegénységet is okozhat, és egyéb szövődményekkel is járhat. A hormonális egyensúlyzavar mellett gyulladás, ciszta vagy akár daganat is okozhatja ezt a problémát.

A túl gyakori vérvesztés akár vérszegénységet is okozhat, és egyéb szövődményekkel is járhat Forrás: Shutterstock

Ha túl ritka

A hormonális rendszer működésének hibájából adódhat az is, ha a normálistól eltérően, 28 napnál ritkábban jelentkezik a menstruáció. Emiatt a teherbe esésnek is kisebb az esélye, hiszen a tüszőérés és az ovuláció nem a normális ütemet követi. Ha gyermeket szeretnénk, akkor mindenképp szakemberhez kell fordulni.

Ha megváltozik a mennyisége

Ha azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben jelentősen megváltozott a vérzés mennyisége, például sokkal erősebb lett, akkor előfordulhat, hogy komolyabb nőgyógyászati problémával állunk szemben. A biztos diagnózis felállítása érdekében mindenképp keressük fel orvosunkat, hiszen a bő vérzést mióma, vagy a méh egyéb daganatos elváltozása is okozhatja.

Ha az utóbbi időben jelentősen megváltozott a vérzés mennyisége, mindenképp keressük fel orvosunkat Forrás: Shutterstock

Ha rendszertelenné válik a menopauza előtt

Menopauzáról akkor beszélhetünk, ha az utolsó menstruáció óta legalább egy év telt el. Az ezt megelőző időszakban, jellemzően a negyvenes életévekben kezdődő hormonális változásokhoz többnyire kellemetlen tünetek egész sora, köztük cikluszavar is társul: a vérzés erőssé és rendszerint pontatlanná válhat, ez azonban természetes jelenség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.