Az egészséges táplálkozás a depresszió legyőzésében is segíthet

Spring,Vegetables,,Fresh,Fruits,And,Vegetables,,Marble,Background,,Garden,Vegetables, depresszió, étkezés, spárga, padlizsán, zöldségek
Shutterstock - natti dream
szponzorált tartalom depresszió táplálkozás vitaminhiány
A táplálkozás fontosságát gyakran alábecsülik a depresszió kezelésében, pedig a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak a terápia támogatása mellett megelőző hatásúak is lehetnek. Egyéb élelmiszerek mellett például a banán, a kakaó, a spárga és a petrezselyem is jó hatással lehetnek a hangulatunkra.

Az egészséges táplálkozás nemcsak fitté és karcsúvá tesz, a hangulatunkat is pozitívan befolyásolhatja. A kakaót tartják a legjobb élénkítőnek a koffeinhez hasonló teobromin-tartalma és magas szeléntartalma miatt, de van benne anandamid is, ami a boldogság molekulája néven ismert. Kutatások bizonyítják, hogy ezek a vegyületek segítenek harmonikusabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni a hangulatunkat, és erősítik az idegrendszert is. A tudatos táplálkozás azonban nem csak enyhe hangulatingadozások esetén segíthet. Tanulmányok szerint a depresszió kialakulásának esélye is csökkenthető egy jól megválasztott étrenddel, és ha már fennáll a betegség, a tünetek enyhíthetők. A tudósok világszerte vizsgálják a táplálkozás mentális állapotra gyakorolt hatását, ez a tudományág a táplálkozáspszichológia.

Hirdetés

A reggeli tojás nagy visszatérése

A kiegyensúlyozott étrend a reggelivel kezdődik. A tojás, amelyet éveken át koleszterinbombaként kezeltek, mára új szerepet kapott: szakértők szerint létfontosságú aminosavai, ásványi anyagai és a benne lévő D-vitamin miatt rendkívül jó hatással van az idegrendszerre. A depresszióban szenvedő betegeknek gyakran alacsony a D-vitamin-szintjük, ezért érdemes D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztaniuk, a tojás mellett például sajtokat és halat. 
A túl kevés B-vitamin szintén negatív hatással lehet a hangulatra. A hiányt ellensúlyozhatjuk a tenger gyümölcseivel, de segíthetnek a pótlásban a leveles zöldségek, a banán és a hüvelyesek.

A magnézium segíthet ellazulni

A legújabb kutatások szerint nem csak a vitaminhiány segíti a depresszió kialakulását. Más fontos tápanyagok, például az ásványi anyagok és az aminosavak hiánya is hasonló hatású, ezek képezik ugyanis a szerotonin és más neurotranszmitterek alapját. Ezek olyan hírvivő anyagok, amelyek elengedhetetlenek a jó alváshoz és a kiegyensúlyozottsághoz. Különösen a magnézium nélkülözhetetlen az izmok és az idegek működéséhez, megfelelő mennyiségben pedig az ellazulásban is segíthet. Rengeteg magnéziumot tartalmaznak a teljes kiőrlésű termékek, a lencse és a tejtermékek is.

Perfect,Soft,Boiled,Egg,And,Open,Bread,Sandwich,With,Butter, lágytojás, lágy, tojás, reggeli
Nagy visszatérő a tojás
Forrás: Shutterstock

Lazac és tonhal – a természetes antidepresszáns

Már majdnem mindenki tudja, hogy az omega-3 zsírsavak rendkívül értékesek a szív és az érrendszer számára, kevésbé ismert azonban a természetes antidepresszánsként kifejtett pozitív hatásuk. Érdemes minél gyakrabban beiktatni az étrendünkbe a diót, és olyan zsíros tengeri halakat, mint a lazac és a tonhal. A magas folsavtartalmú ételek, mint a spenót, a spárga, a petrezselyem, a brokkoli, a tojás és a tej szintén hangulatjavító hatásúak lehetnek.

Fresh,Parsley,And,Spinach,On,A,Wooden,Table, petrezselyem, spenót
Hangulatjavító hatása van a spenótnak és a petrezselyemnek
Forrás: Shutterstock

A tudatos táplálkozás alapja, hogy minél kevesebb cukrot és sót vigyünk a szervezetünkbe. Rendkívül fontos a rendszeres mozgás és a számítógép, valamint a telefon előtt eltöltött idő korlátozása. Ha ezeket a feltételek betartjuk, a depresszió is jó eséllyel elkerül bennünket.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.remotiv.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.