Ha így kezded el az életmódváltást, nem lesz kudarc a vége

edzés, mozgás, testmozgás, életmódváltás, edzőterem, gym
Shutterstock - NDAB Creativity
edzés motiváció tippek életmódváltás terv
A motivációt megtalálni könnyű, de fenntartani nehéz. Ahhoz, hogy az életünk szerves részét képezze a mozgás, és ne csak egy szükséges rossz legyen, egy életmódváltás mellett kell elköteleződnünk. Íme, néhány tipp, ami segíthet abban, hogy eredményes legyen az elhatározás.

Fontos, hogy az egészséges életmód megőrzése és a rendszeres testmozgás része legyen mindannyiunk életének. A változtatás iránti vágy, az elhatározás könnyen megszületik, de sokkal nehezebb kitartani az új életmód mellett, motiváltnak maradni akkor is, ha a hétköznapi stressz és a sok-sok feladat maga alá temeti az embert, elszívja az energiát. Ilyenkor pedig szükségünk van egy kis motivációra, ha már magunkban nem, vagy csak nehezebben találjuk. Ha tudatosan fogunk bele az életmódváltásba, akkor már az út kezdetétől alakíthatjuk úgy az új életünket, hogy ne akadjunk el olyan könnyen, ne térjünk vissza a régi beidegződésekhez.

Legyenek céljaink

Állítsunk magunk elé konkrét és elérhető célokat. Készítsünk heti, vagy havi edzéstervet, amiben kitérünk arra is, mi az a minimum, amit adott napon el kell végeznünk. Ezek a célok segítenek fókuszálni, és abban is, hogy végigcsináljuk a tervet, de a fejlődésünket is nyomon követhetjük általa. Nincs jobb motiváció annál, mint ha látjuk, van eredménye a megfeszített munkánknak. 

Keressük az élvezetet

Válasszunk olyan mozgásformát, amit szeretünk és élvezünk. Legyen az futás, úszás, tánc, jóga vagy akár egy csapatsport. Ha élvezzük, amit csinálunk, sokkal kevésbé valószínű, hogy abbahagyjuk. Legyünk nyitottak, és ne féljünk kipróbálni új, ismeretlen edzéseket, hiszen sosem tudhatjuk, melyik fog végül magával ragadni bennünket.

Keressünk társaságot

Ha az edzés nem kényszer, hanem kikapcsolódás, az megfizethetetlen. Keressünk olyan barátokat vagy csoportokat, akik szintén motiváltak a mozgásra. Együtt könnyebb tartani a lendületet és inspirálni, támogatni egymást.

edzés, mozgás, edzőterem, nő és férfi edz, páros edzés
Segít a koncentrációban az, ha nem egyedül mozgunk
Forrás: Shutterstock

Alakítsunk ki rutint

Alakítsnuk ki egy rendszeres mozgási rutint a hétköznapokban. Határozzuk meg, hogy mikor és hol fogunk edzeni, és tartsuk magunkat ehhez a rendszerhez. Az írott szónak ereje van, vagyis érdemes a napi rutinunkat papírra vetni. Sokkal kevésbé valószínű, hogy kibújunk a kötelezettségünk alól, ha minden nap szembesülünk azzal, mit is kellene elvégeznünk.

5+1 dolog, amit mindenképpen kerülj el edzés előtt

Az edzés hatékonysága nem csak azon múlik, hogy abban a 45 percben vagy 1 órában mennyire hozzuk ki magunkból a maximumot. Ha a leghatékonyabbak szeretnénk lenni, akkor már az edzés előtti rutinra, szokásokra is oda kell figyelni. Nem is hinnénk, milyen apróságnak tűnő dolgok képesek befolyásolni a teljesítményünket.

Használjuk a technológiát

Szerezzük be azokat az eszközöket és alkalmazásokat, amelyek segítenek követni az előrehaladást és motiválnak, például lépésszámlálók, edzésterv applikációk, de kereshetünk online közösségeket is. Rengeteg ingyenes program közül válogathatunk, ezeknek a segítségével nemcsak az edzéseket, de a táplálkozásunkat is rendszerezni és követni tudjuk. Így nemcsak benyomásaink lesznek a fejlődésünkről, hanem konkrét adataink is, amelyek könnyebbé teszik a tervezést is. 

Legyen meg a változatosság

Ne ragadjnuk le egyetlen mozgásformánál, hanem próbáljunk ki különféle tevékenységeket és edzésformákat. Ez segít elkerülni, hogy beleunjunk, fenntartja a motivációt. A felfedezés öröme kíváncsisággal, izgatottsággal tölt el és megadja a szükséges adrenalint is. 

Ne legyünk túl kemények magunkhoz

Legyünk türelmesek magunkkal és ne hagyjuk, hogy a hibák vagy az elakadások lelombozzanak bennünket. Mindannyian küzdünk néha a motivációval, fontos, hogy ne adjuk fel könnyen. Egy-egy nehezebb napon válasszunk inkább könnyedebb vagy rövidebb edzésprogramot: induljunk el egy tempósabb sétára, vagy végezzünk el otthon néhány gyors gyakorlatot. A legapróbb mozgás is fontos!

Futás vagy gyaloglás? Ezt válasszuk, ha fogyni szeretnénk

Nagyon sokan szeretnének néhány kilótól megszabadulni, és a legtöbben – nagyon helyesen – ilyenkor valamilyen edzésbe kezdenek, és mi lehetne elérhetőbb akárki számára, mint a futás vagy a gyaloglás? Habár a sétát sokan egyáltalán nem sorolják a sportok közé, az elkötelezett hívek kitartanak amellett, hogy legalább olyan hasznos, mint a futás. Az, hogy melyik a célravezetőbb, megosztja az embereket. Vegyük górcső alá a két mozgásforma hatását a testünkre.

Tudatosítsuk az előnyöket

Gondoljunk arra, hogy a mozgás nemcsak a testnek, hanem a mentális egészségnek is jót tesz. Az endorfinok felszabadulása és az energiaszint emelkedése segít a stressz levezetésében és a hangulat javításában. Ne csak a fogyás miatt mozogjunk: ahhoz, hogy kitartsunk tudnunk kell, a rendszeres edzés alapjaiban változtatja meg az egész életminőségünket.

Jutalmazzuk magunkat

 Ha elérjük a kitűzött célokat, vagy csak kitartóak voltunk, jutalmazzuk meg magunkat. Találjuk meg azt, ami nekünk örömet okozna, és azt adjuk magunknak "ajándékba", miután elvégeztük a feladatot. Lehet az a kedvenc sorozatunk következő része, az izgalmas könyv következő fejezete, egy diétás smoothie, a lényeg, hogy örömöt leljünk benne.

Ne felejtsünk el pihenni

Fontos, hogy adjunk időt a testünknek a pihenésre és regenerálódásra is. Ne erőltessük túl magunkat, és hallgassunk a testünk jelzéseire. A kezdeti lendület hamar elveszhet ugyanis, ha lesérülünk, egy fájdalmas élmény után pedig sokkal nehezebb újra felvenni a tempót. 

Az edzés kihagyhatatlan részei: a bemelegítés és a nyújtás

Ha edzőterembe jársz, biztosan sok mindenkitől hallottad, hogy itt-ott meghúzódtak az izmai, mások esetleg ízületi fájdalmakkal küzdenek. Nos, a sérülések gyakran a legnagyobb odafigyelés mellett sem kerülhetőek el, viszont nagyon sokat tehetünk azért, hogy ezeknek az esélyét minimalizáljuk, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a bemelegítés és a nyújtás fontosságát

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.