A mentális egészség és a testmozgás: nem kell megszakadnunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat

Beautiful,Young,Fit,Woman,Preparing,To,Exercise,Outdoors.,Sport,People
Shutterstock/Copyright (c) 2022 NDAB Creativity/Shutterstock. No use without permission. - NDAB Creativity
lélek az egészség hete testmozgás test mentális egészség
Az egészséges test és az egészséges elme között szoros kapcsolat van, a testmozgás pedig az egyik legjobb módja annak, hogy mindkettőt egyensúlyban tartsuk. Még a rövid, 10 perces edzések is jelentős hatással lehetnek a mentális egészségre, így ne habozz, kezdj el mozogni még ma!

"Mens sana in corpore sano" – szól a római költő, Iuvenalis szatíráiból származó rövid idézet, amelynek a jelentése: Ép testben ép lélek. A művész az I. és a II. században élt, vagyis kijelenthető, hogy a mentális és a fizikai egészség kapcsolatára már nagyon rég felfigyeltek. Amit azonban akkor még csak gondoltak, mostanra biztossá vált: rengeteg kutatás igazolja, hogy a testmozgás hatással van a lelki egészségünkre. 

A testmozgás sokkal több, mint pusztán fizikai aktivitás - számos kutatás bizonyította, hogy rendszeres testmozgásnak rengeteg pozitív hatása van a mentális egészségünkre is. Sokan kezdenek bele valamilyen mozgásformába azért, hogy csökkentsék a ruhaméretüket, és hogy duzzadóbb izomzatot építsenek, de általában nem ez az oka annak, hogy az emberek aktívak is maradnak. Habár a fizikai változások látványosak és fontosak, az általános közérzetben bekövetkezett fejlődés az, ami miatt a mozgás szokássá válik. 

A stressz csökkentése

Amikor a testünk stressz hatása alatt van, az izmaink megfeszülnek, megemelkedik a pulzusunk és olyan problémákat is tapasztalhatunk, mint az álmatlanság, gyomorégés, emésztési zavarok. Bár a stressz rövid távon hasznos, hosszú távon rendkívül káros. 

Close,Up,Of,Sad,Pensive,Millennial,Woman,Sit,Alone,Thinking
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 fizkes/Shutterstock.  No use without permission.

Számos kutatás kimutatta, hogy a testmozgás segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. A rendszeres edzésnek köszönhetően csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje a szervezetben, miközben növekszik a boldogságért felelős endorfin, emellett pedig a mozgás segít ellazítani az izmokat, oldani a testben lévő feszültséget. 

A hangulat javulása

A testmozgásnak jelentős hatása van a hangulatra is. A fizikai aktivitás segít fokozni az agyban a boldogságért felelős neurotranszmitterek szintjét, például a dopamint és a szerotonint. Ezért tapasztalható edzés után az, hogy sokkal vidámabbak és energikusabbak vagyunk. Ez pedig hosszú távon az általános közérzetünket is javítja. 

Az önbizalom növekedése

Ha a testmozgás szokássá válik, biztosak lehetünk abban, hogy fejlődni fog a teljesítményünk mindegy, hogy milyen edzést is végzünk. Az elért eredmények és a sikerek pedig növelik az önbizalmunkat és erősítik az önértékelésünket. Arról nem is beszélve, hogy a látható fizikai változások is elégedettséggel tölthetnek el bennünket.

Az alvásminőségre gyakorolt hatása

A testmozgásnak pozitív hatása van az alvás minőségére is. A rendszeres testmozgás segít fokozni a mélyalvás időtartamát és a pihentető alvásét, ami kulcsfontosságú a mentális és fizikai frissesség szempontjából. Javul a szervezet keringése és oxigénellátása is, ami segíthet abban, hogy az ember reggel kipihenten ébredjen.

Young,Asian,Woman,Sitting,On,The,Bed,And,Stretch,Oneself
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 kitzcorner/Shutterstock.  No use without permission.

A testmozgás további pozitív hatásai:

  • Fejlődik a memória és gyorsul az agy
  • Javítja a rugalmasságunkat, mind fizikailag, mind mentálisan
  • Jó hatással van a szociális életünkre
  • Csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát

Praktikus tippek a jobb mentális egészségért

Jó hír azok számára, akiknek a rendszeres edzés – egyelőre – nem az életük része, hogy nem kell megerőltető fizikai aktivitással kezdeni ahhoz, hogy a pozitív hatásait élvezni tudjuk. Akár egy 10 perces mérsékelt mozgás is elég, de ami fontos, hogy végezzük naponta és lehetőleg olyasmit, amit szeretünk, ugyanis csak így válhat szokássá, életmóddá. 

  • Próbálj ki különböző mozgásformákat, mint például futás, séta, úszás, jóga vagy kerékpározás, hogy megtaláld azt, ami a legjobban illik hozzád és az életstílusodhoz.
  • Találj rendszeres időpontokat a testmozgásra a napirendedben.
  • Határozz meg kicsi és reális célokat.
  • Jutalmazd meg magad.
  • Gyakorold a tudatos jelenlétet edzés közben: élvezd a mozgás által nyújtott pillanatokat, figyelj a légzésedre és az érzéseidre.
  • Ne felejtsd el a nyújtást és hagyj időt a regenerálódásra, ugyanis ez is fontos a test és az elme egészségének fenntartásához. 

Nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hogy fittebb legyél: ingyen is sokat tehetsz magadért

Még ha szoros is az időbeosztás, érdemes tudatosítani magunkban, hogy ha nem mozgunk, a testünk szépen lassan elkezd fájni, leépülni, és ez csak egyre rosszabb lesz az idő múlásával. Kifogásokat mindig lehet találni, de sokkal jobb, ha ehelyett okosan, a saját időbeosztásunkhoz igazítva kezdünk aktívabb életet élni. Az egészségünk megőrzése miatt fontos, hogy rendszeresen mozogjunk: íme, ezeket tehetjük meg magunkért ingyen.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.