Futás vagy gyaloglás? Ezt válasszuk, ha fogyni szeretnénk

fogyás gyaloglás magazin egészség futás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan elérkezünk az újévi fogadalmakhoz, amelyek között az egyik legnépszerűbb a fogyás. Nagyon sokan szeretnének néhány kilótól megszabadulni, és a legtöbben – nagyon helyesen – ilyenkor valamilyen edzésbe kezdenek, és mi lehetne elérhetőbb akárki számára, mint a futás vagy a gyaloglás? Habár a sétát sokan egyáltalán nem sorolják a sportok közé, az elkötelezett hívek kitartanak amellett, hogy legalább olyan hasznos, mint a futás. Az, hogy melyik a célravezetőbb, megosztja az embereket. Vegyük górcső alá a két mozgásforma hatását a testünkre.

A futás és a gyaloglás két olyan mozgásforma, amelyet a fogyni vágyók előszeretettel választanak. Egyrészt ezek a legkönnyebben elérhető edzések mindenki számára, ráadásul tudjuk, hogy nagyon hatásosak is, habár abban nincs egyetértés, hogy melyik a leginkább hasznos az eredmény elérése érdekében. Az biztos, hogy mindkettő fokozza az anyagcserét, javítja a szív- és érrendszeri egészséget, erősíti az izmokat egyéb egészségügyi előnyök mellett.

Azt kijelenthetjük, hogy mindkettő számos egészségügyi előnnyel jár. A kardió köztudottan segít a fogyásban, növeli az állóképességet, az immunitást és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. A futás és a gyaloglás a legtöbb mozgáshoz hasonlóan a mentális egészségünk megőrzésében is segít, csökkenti a szorongást és a depressziót. Tehát abban mindenképpen megegyezhetünk, hogy bármelyiket is választjuk, mindenképpen jót teszünk a testünkkel és a lelkünkkel is. Ha mégis választani szeretnénk a kettő között, akkor nézzük az összes különbséget, amit tudnunk kell, hogy a megfelelő mozgást űzhessük.

A gyaloglás kevésbé hatásos

A gyaloglás kevésbé intenzív formája a testmozgásnak, mint a futás, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos. Tanulmányok kimutatták, hogy az egészségünkre nézve több szempontból is előnyös lehet, ráadásul ha rendszeresen űzzük, akkor a fogyásban is segít, legalábbis egy bizonyos pontig. Ami viszont biztos, hogy kevésbé megterhelő az ízületeknek, jót tesz a szívünknek, kordában tartja a mentális egészségünket, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Gyors eredményt azonban nem tudunk vele elérni.

A gyaloglás kevésbé intenzív formája a testmozgásnak, mint a futás Forrás: Shutterstock/Brocreative

A sétával kisebb a sérülés veszélye

Mivel a gyaloglás, vagy a gyorsabb séta nem olyan magas intenzitású, a sérülések is elenyészőbbek. A futás ezzel szemben jóval megterhelőbb, főleg városi környezetben, ha nem futópályán, hanem betonon, járdán űzzük, és rendszeresen, szinte elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb probléma lépjen fel. Azoknak, akiknek már volt sérülésük, vagy gyengébbek az ízületi, mindenképpen érdemes inkább a gyaloglást választani.

Több kalóriát éget a futás

Egyértelmű, hogy sokkal több kalóriát lehet elégetni futással, vagyis akinek egy cél lebeg a szeme előtt, az, hogy gyorsabban több kilótól szabaduljon meg, annak érdemes a futást (is) választani. Ehhez azonban kitartónak kell lenni, főleg, ha kezdő az ember, ugyanis nem biztos, hogy sokáig fenn tudja tartani a futáshoz szükséges sebességet. Ezért aztán érdemes a futást, bármilyen rövid is legyen eleinte, hosszabb, intenzívebb sétával levezetni.

Egyértelmű, hogy sokkal több kalóriát lehet elégetni futással Forrás: Shutterstock/4 Pm Production

Melyik a jobb?

Összességében elmondhatjuk, hogy bármelyiket is választjuk, a legfontosabb, hogy türelmesek és kitartóak legyünk. Az lebegjen a szemünk előtt, hogy a testünk és lelkünk egészségének mindkettővel jót teszünk. A futással valóban gyorsabban érhetjük el a fogyást, de azoknak, akik még csak most kezdenek rendszeres testmozgásba, jobbat tesz a gyors gyaloglás, ezzel az állóképességüket is eredményesen növelhetik, hogy később a futás is akadálytalan legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.