Lecsökkent a libidód? Lehet, hogy a rossz szokásaid okozzák

párkapcsolat szex egészség libidó
A szeretkezés az egyik legszebb érzelmi összefonódás két ember között, ami elősegíti a kötődést, és az egészségünknek is jót tesz. A libidó csökkenése tehát komoly probléma, amivel foglalkozni kell.

Az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma az intim együttlétek megritkulása. A libidó csökkenése gyakori probléma, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Gyakran párkapcsolati problémák állnak mögötte, esetleg kimerültséghez kapcsolódik, de egy mögöttes orvosi probléma, például a csökkent hormonszint jele is lehet. A nemi vágy csökkenését leginkább egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű alvással, stresszkezeléssel, kiegyensúlyozott lelkiállapot megőrzésével előzhetjük meg. De vajon mi lehet az oka, ha hirtelen, váratlanul, láthatóan ok következik be a libidó csökkenése?

A libidó csökkenése a legboldogabb kapcsolatot is megmérgezheti.
A libidó csökkenése férfiakat és nőket egyaránt érinthet.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 El Nariz/Shutterstock.

Feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

A cukros ételek és a finomított szénhidrátok a legnagyobb ellenségei a szexuális együttléteinknek. Egy alkalmanként elfogyasztott csirkecomb hasábburgonyával, vagy cukrászdából rendelt krémes, esetleg az ebédszünetben sietve bekapott bagel még nem okoz végzetes problémát. A feldolgozott, rossz minőségű, rengeteg tartósítószerrel készült ételek azonban lelassítják a véráramlást, ami befolyásolhatja a szexuális teljesítményt. Gyorséttermi kaják helyett ezért fogyassz inkább sok gyümölcsöt, zöldséget, növényi fehérjét: fehér bab, lencse, borsó, spenót, brokkoli.

A stressz miatt is gyakori a libidó csökkenése

A hosszan tartó vagy túl erős szorongás kimeríti a szervezetet, a lelki megterhelődésen túl krónikus testi panaszokhoz is vezethet. A stresszel együtt gyakran megemelkedik a "stresszhormonként" ismert kortizol szintje is, ami fontos szerepet játszik szervezetünk stresszre adott válaszában, és segít szabályozni a különböző élettani folyamatokat. Bár a kortizol mérsékelt mennyiségben nélkülözhetetlen, a krónikus stressz egyensúlyhiányhoz vezethet szintjében, ami negatív hatással lehet általános egészségünkre és jólétünkre, és szexuális együttléteinkre.

Rendszeresen elmarad az előjáték

Nem kell mindig ajtóstul rontani a házba, az előjátéknak igenis van létjogosultsága az ágyban. A finom simogatások, csókok segítenek ráhangolódni az együttlétre, feltüzelik a testet és az elmét és még a tudomány is alátámasztja, hogy a szexuális aktus jóval tovább tart, ha előjátékkal indítunk. Egy körülbelül 8700 résztvevővel végzett vizsgálatban mind a férfiak, mind a nők arról számoltak be, hogy a szex előjáték nélkül teljesen érdektelen volt; gyakori, hogy ez áll a rossz házasélet mögött.

Mikor fordulj orvoshoz?

Keress fel bátran a szakembert, amennyiben úgy érzed, hogy jelentős változás történt a libidódban. Idővel sok ember tapasztal problémát a nemi vágyával kapcsolatban, és az őszinte kommunikáció lehet az első lépés a probléma megoldása felé. A háziorvos hasznos tanácsokkal láthat el, és ha szükséges egyéb szakemberhez, például pszichoterapeutához, szexuálterapeutához, andrológushoz, urológushoz irányít majd.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.