Tavaszi fáradtság? Adunk néhány tippet, hogyan szabadulj meg tőle

egészség a megújulás hete tippek tavaszi fáradtság tavaszi megújulás
A nap hol süt, hol nem, a hangulatunk erősen ingadozik, sápadt arccal, karikás szemekkel várjuk, hogy megérkezzen végre a tartós jó idő. Amíg ez megtörténik sem kell belenyugodni a folyamatosa fáradtságba és kedvtelenségbe. Adunk néhány ötletet, hogy dobd fel magad és a kedélyed.

Itt a tavasz, s bár még nem az igazi az időjárás, azért a természet is meg-megmutatja, hogy már nem kell soka várnunk a napsütésre és a melegre. De addig sem kell beletörődnöd a melankóliába, fakó arcba, karikás szemekbe, nem beszélve a a folyamatos kókadtságról. Adunk néhány tippet, amivel kicsit feltuningolhatod magad és a kedélyállapotodat. 

tavaszi fáradtság, nő, park, álmos
Tavasz közepére általában hulla fáradtak vagyunk
Forrás: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

 

Tavasz közepére hulla fáradt vagy? Pedig nem törvényszerű

Azt már mindannyian tudjuk — aki nem, olvassa el a cirkadián ritmusról szóló írásunkat —hogy az alvásért felelős melatonin hormont a szervezet akkor termeli nagyobb mennyiségben, amikor sötét van, azaz éjszaka. Mivel télen több volt a sötét óra, amarabb ment le és később kelt fel a nap, a szervezet is többször kapcsolt „téli álom” funkcióra, mint azt a mindennapi életvitelünk és vele mi szerettül volna. Ennek most már vége, hamarabb van világos, később lesz sötét, hosszabbak a nappalok, s ha egyelőre hajnalban még nem is napsütésre ébredünk, a világos lassan visszall nyári üzemmódra. Ezt segíthetjük azzal, ha a reggeli ébredés után kimegyünk a szabad levegőre, a fényre 10-20 percre. Egy hajnali kutyasétáltatásnál semmi nem dobja fel jobban a reggelt, de ha nincs kutyád, az se baj. Ha nincs kedved korán reggel sétálgatni, men ki a kertbe, a teraszra, erkélyre, szívd magadba a friss levegőt, fordítsd az acod a fény felé. Ha erkélyed sincs, akkor tárd ki az ablakot, állj ki néhány percre, csukd be a szemed és lélegezz! Ezzel segíted szervezetedet az átállásban.

Melankólia, rossz kedv ellen is van orvosság

Szó szerint is, de mi most nem gyógyszert javaslunk, hanem vitaminpótlást. Hamarosan a korán érő gyümölcsök adhatják ezt meg nekünk és a tartós a napsütés, de április elején ez még csak álom. Most vitaminkészítményekre is szükségünk lehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. A D-vitamin raktáraink feltöltéséről gondoskodnunk kell, ahogy a C-vitamint sem árt pótolni. Bizonyos B-vitaminok, a  B12- (húsmentesen táplálkozóknak különösen) és a B6-vitamin szedése a magnéziummal karöltve jót tesz az idegrendszernek, de szerepe van a szellemi fittség megőrzésében is. A vitamonpótlásról érdemes orvossal konzultálni, nem mindenkinek ugyanaz a hiánya, szükséglete és a forma sem mindegy, amiben bevesszük. 

vitamin, vitaminpótlás
A D-vitamin raktáraink feltöltéséről gondoskodnunk kell, ahogy a C-vitamint sem árt pótolni. 
Forrás: Forrás: Thinkstock

Ne kapd fel a vizet!

Azaz kapd fel, de csak szó szerint. A folyadékpótlás millió szempontból fontos, ilyenkor különösen. Télen jóvak kevesebb vizet fogyasztunk, mint amennyit majd melegben fogunk, mert kevésbé érezzük magunkat szomjasnak. Ugyanakkor a szervezetnek mindne évdszakban szüksége van a folyadékutánpótlásra, nem csak a méregtelenítő folyamatokhoz, hanem többek között a tápanyagszállításhoz, az oxigénszállításhoz, a hőháztartás szabályozásához. A dehidratáltság az arcunkra is kiülhet: a karikás szemek, sápadt arcszín gyakran a nem elegendő folyadékbevitel miatt alakul ki. Figyelj oda a tudatos vítfogyasztásra. Ehhez számtalan telefonos alkalmazás is a segítségedre lehet, ha a szomjúságérzetedben nem bízol. Nem mellesleg a bőséges folyadélbevitel csökkenti az éhségérzetet, pörgeti az anyagcserét, így a télen felszedett pluszkilóktól is segít megszabadulni. 

Ideges vagy? Sétálj! Komolyan...

Tudom, mást se hallasz az utóbbi időben, csak, hogy sétálj. A csapból is ez folyik, de ez nem véletlen, nem egy divathóbort. A rossz hangulatra, letargiára, idegességre nincs jobb gyógyír a mozgásnál, különösen a sétánál. Ne feltétlenül andalgásra gondolj, inkább a tempós sétára. Egyes szakemberek szerint a a jó séta az, amelyik épp annyira gyors, hogy még végig az orrodon tudj lélegezni. Ha lihegned kell, akkor vagy nem teljesen edzetlen vagy, vagy hegyet mászol, vagy egész egyszerűen túl gyors a tempód... Mozgás során szerotonin termelődik a szervezetben, amely javítja a hangulatot, emellett endorfinok szabadulnak fel, amelyek általános jó érzést okoznak és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek. A sétában az a legjobb, amellett, hogy van időd kitisztítani a fejedet, belemerülni a pozitív gondolataidba, hogy már napi fél óra is javítja az egészségi állapotot. Fokozza a vérkeringést, ezáltal több oxigén és tápanyag áramlik a sejtjekhez. A séta hatására csökkenhet a vérnyomás, erősödhet a tüdő. Az idő, táv fokozatos emelésével javul az állóképesség és a rendszeres könnyű mozgás segíti a súlycsökkentést is. 

Fontos! Nem minden fáradtság, rossz kedélyállapot, testi tünet fogható a tavaszi fáradtságra, ha a nyár közeledtével is ugyanazokat a tüneteket tapasztalod magadon, biztos, ami biztos, fordulj orvoshoz!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.