Nem a turmixod méregtelenít, de az egészséged javulhat tőle

nő, turmix, egészség, smoothie
RossHelen/Shutterstock - RossHelen
zöldturmix méregtelenítés saláta egészség szervek
Bár a méregtelenítésért a szerveink felelnek, egészséges táplálkozással megkönnyíthetjük a dolgukat.

Manapság igen népszerűek a méregtelenítő diéták, és sokan alkalmazzák is azokat bizonyos időközönként. De vajon valóban szükség van erre, vagy akár még ártalmasak is lehetnek? Vagy ártani nem ártanak, csak éppen az elnevezés nem helyes, ugyanis nem az ételek, hanem a szerveink felelősek azért, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből.  Nevezzük akárhogyan is, a testünk egészen biztosan meghálálja, ha időnként böjtölünk, vagy ha azt túl nehéznek érezzük, olyan ételeket eszünk, amelyek felpörgetik az anyagcserénket és vitaminokkal, ásványi anyagokkal lárják el a szervezetünket. Ebben nagy segítségünkre vannak a gyógynövények - erről bővebben itt olvashatsz -  és a belőlük készült különféle teakeverékek, melyekben a füvek és levelek együttes hatása célzottan képes megdolgoztatni a méregtelenítő szerveket. Legfőbb ilyen szerveink a máj és a vese, de a verejtékezés is azon emberi funkciók közé tartozik, mely segít megtisztítani a testünket a káros anyagoktól.

Attól függetlenül hogy hiszel-e a méregtelenítésben vagy sem, az alábbi pofonegyszerű receptekkel biztosan nem fogsz mellé, ha az egészséget helyezed a fókuszodba! 

Zöldturmix - a legegészségesebb vitaminbomba

Ebbe a turmixba bármit tehetsz, ami zöld: uborka, zeller, petrezselyem, cukkini, káposzta saláta, zöldalma, körte, ananász, kiwi és búzafű. Annak érdekében, hogy mindenki számára finom és fogyasztható legyen a turmix, tegyünk mindenképpen édesebb gyümölcsöt is.

turmix, alma, spenót
Zöldturmix - a legegészségesebb vitaminbomba
Forrás: Elena Schweitzer/Shutterstock

Hozzávalók: 1 kis marék spenót, 1 db alma, 1/4 ananász, 1 dl joghurt, 1 evőkanál méz

A spenótleveleket mossuk meg, hámozzuk meg az ananászt, majd joghurttal és mézzel turmixoljuk össze. Ha szeretnénk, uborkával és zellerrel még kiegészíthetjük.

Az egészség alfája és ómegája a víz

A víz a méregtelenítés egyik kulcsfontosságú szereplője. Napi két liter alatt ne is állj meg. Ha néhány pohárba citromot is csöpögtetsz, azzal még jobban jársz. A citrom ugyanis tisztítja a májat, és segít szabályozni a bélműködést.

Zsírégető, méregtelenítő smoothie

Detox, méregtelenítés, cékla, zeller, uborka, turmix, smoothie
Zsírégető, méregtelenítő smoothie
Forrás: Danijela Maksimovic/Shutterstock

Ez a smoothine tele van antioxidánssal, zsírégető, vízhatjó és méregtelenítő hatású. Napi egyszer válts ki vele egy étkezést a karcsúbb, egészségesebb alak érdekében.

Hozzávalók: 3 cékla legyalulva,1 kis csokor zellerszár felaprítva, ½ maréknyi friss koriander zöldje, 1 kisebb uborka felaprítva,1 citrom leve, 5 római salátalevél, ½ maréknyi spenót, 2 db sárgarépa felkockázva

A hozzávalókat tedd egy turmixgépbe, turmixold össze és már ihatod.

Méregtelenítő saláta

Ha nem akarsz mindig turmixot inni, ehetsz finom salátát is, amit grillezett hússal kiegészítve, főételként is tökéletes lehet, akár diéta alatt is.

Hozzávalók: 5 db cékla, 1 db fekete retek, 3 sárgarépa, fél torma, 1 db zellerszár, használhatsz gumót is, gránátalma, áfonya, olívaolaj, tökmagolaj, citromlé, só

A hozzávalókat tisztítsd meg, vágd fel tetszőleges méretűre, ízesítsd és már eheted is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.