csak egészség legyen! öregedés szűrés stressz menedzserbetegség
Állandó rohanás, túlhajszoltság, megfelelni akarás, a stressz: szervezetünk különféle betegségekkel figyelmeztet minket: ideje változtatnunk! Ha nem tesszük, a menedzserbetegség minket is utolérhet.

Lehet, hogy te azt gondolod, bírod a gyűrődést és az életed minden területén helyt állsz és pihenésre sincs szükséged. Nos, a tested előbb utóbb benyújtja a számlát: már a fiatalok körében is egyre gyakoribb a menedzserbetegség.

menedzserbetegség bárkit utolérhet
A menedzserbetegség bárkit utolérhet
Forrás: Shutterstock

Mi a menedzserbetegség?

„A menedzserbetegség talán nem a legtalálóbb kifejezés erre a problémára, ugyanis bárkit érinthet, aki állandó nyomás alatt éli az életét. Szinte mindegy, hogy fiatalok vagyunk vagy idősek, mi a foglalkozásunk vagy melyik nemet képviseljük, bár igaz, hogy a középkorú férfiak nagyobb többségben szenvednek ettől a problémától. A folyamatos idegeskedés, a fizikai és szellemi határaink állandó túlfeszítése hamarabb kihat az egészségi állapotunkra, mint azt gondolnánk. Kimerültek leszünk, állandó fáradsággal küzdünk, de jelentkezhet kiégés-szindróma és más testi és lelki megbetegedések is” – mondta el dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Ördögi kör

Ha túlhajszoltak vagyunk, akkor az életmódunk is tovább ront az egészségi állapotunkon: nincs időnk sportolni, elegendő vizet inni, megfelelően étkezni, hanem csak gyorsan bekapunk valami egészségtelen rágcsát vagy gyorséttermi kosztot, vagy iszunk még egy csésze kávét, hogy gyorsan enyhítsük az éhségünket. Tovább rontja a helyzetet, hogy aludni sem tudunk eleget, hiszen lefekvéskor is még a feladatainkon, problémáinkon kattogunk.

A kezdetektől

„Először talán csak arra leszünk figyelmesek, hogy ingerültebbek, türelmetlenebbek vagyunk, kevésbé értjük meg mások problémáját, hiszen éppen elég nekünk a sajátunk is. 

Aztán azt tapasztaljuk, hogy szinte állandóan fáj a fejünk, a hátunk, a vállunk, a gyomrunk, magas a pulzusunk, a vérnyomásunk, hullani kezd a hajunk és a házasélethez sincs túl sok kedvünk. Egyre gyakrabban vagyunk náthásak, emésztési problémák jelentkeznek, vagy olyan pszichés betegség, mint a pánikroham, szorongás, depresszió. 

Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk és továbbra is túlhajszoljuk magunkat, akkor előbb-utóbb szív,- és érrendszeri panaszaink jelentkeznek, vagy akár cukorbetegség, asztmás jellegű fulladás, ájulás is előfordulhat. Ennek oka, hogy stresszes helyzetben az adrenalin hatására megemelkedik a vérnyomásunk, a pulzusunk, a vércukorszintünk, állandó feszültségben, ugrásra készen vagyunk. 

A tünetek nem ugyanúgy, ugyanakkor és ugyanabban a sorrendben jelentkeznek mindannyiunknál. Előfordulhat, hogy azon kívül, hogy feszültebbek vagyunk, nincs más panaszunk, mégis egy hirtelen jövő szívproblémával kerülünk kórházba. Hogy melyikünk mennyi idegeskedéssel, stresszel tud megbirkózni, az teljesen egyénfüggő” – figyelmeztetett a pszichológus, aki ad néhány hasznos tanácsot, amelyeket, ha betartunk, messziről elkerül minket a menedzserbetegség.

Businessman,Multitasking
Az agyunkban kell átkapcsolni a dolgokat: nem kell mindent egyszerre csinálni
Forrás: Shutterstock

Ettől öregszünk?

Tudósok bebizonyították, hogy az állandó idegeskedés látványosan felgyorsítja az öregedés folyamatát. Gyorsabban ráncosodik a bőrünk, hamarabb őszül és ritkul a hajunk, emellett az izomzatunk is gyorsabban leépül. Az ízületeink gyulladtak, fájdalmasak és kötöttek lesznek, amitől beszűkül a mozgástartományunk.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

A legegyszerűbb az lenne, hogy kerülnénk a stresszes helyzeteket. Ám ezt korántsem olyan egyszerű megtenni, mint kimondani. Éppen ezért, inkább az agyunkban kell átkapcsolni a dolgokat, változásokat kell eszközölnünk az életünk minden apró területén, a szokásainkat is beleértve.

  • Ha valami idegesít minket, akkor gondoljuk végig, hogy van-e értelme az adott dolgon rágódni, előreviszi-e a történéseket, ha szétvet minket az ideg. Nem valószínű.
  • Próbáljunk ki jó néhány nyugtató, relaxációs technikát, hogy megtalálhassuk azt, ami számunkra megoldást jelenthet. Ez lehet olvasás, filmnézés, meditálás, erdei séta, festés – akár bútor is - zenehallgatás, bármi, ami segít ellazulni.
  • Figyeljünk az étkezésre! Ha nincs időnk elkészíteni magunknak a reggelit, ebédet, vacsorát, akkor rendeljünk magunknak menüt, amely megfelel az egészséges étrend követelményeinek. Szánjunk időt az evésre, ne kapkodjuk be a falatokat rágás nélkül!
  • - Szerezzünk be egy kulacsot magunknak, olyat, ami tetszik nekünk, és amit szívesen hurcolunk magunkkal vagy tartunk az íróasztalunkon. Számoljuk ki, hogy hány kulacsnyi vizet kell meginnunk, hogy meglegyen a napi 2,5 liter folyadékbevitelünk, és ezt vegyük is komolyan.
  • Lassítsunk! Talán ez a legnehezebb feladat mind közül, hiszen, ha hozzászoktunk a pörgéshez, idegeskedéshez, akkor nagyon nehéz ebből visszavenni, de higgyük el, képesek vagyunk rá! Gondoljuk át alaposan, hogy mennyi feladatot vagyunk képesek elvégezni, anélkül, hogy túlhajtanánk magunkat, és ahhoz a tervhez tartsuk magunkat!
  • Készítsünk pontos napirendet! Így nem történhet meg, hogy egy napra betervezünk két hétre való feladatot, majd amikor szembesülünk vele, hogy vége a napnak és még rengeteg tennivalónk maradt. Fontos, hogy a napirend tartalmazzon sporttevékenységet is, hiszen a hosszú élet egyik alappillére a rendszeres testmozgás!
  • Kerüljük a mesterséges nyugtatókat, hangulatjavítókat, az alkoholfogyasztást és a dohányzást! Ezek csak pillanatnyi enyhülést hoznak, és az egészségünket is károsítják. Próbáljunk inkább természetes módszereket alkalmazni!
  •  Szépítkezzünk! Szánjunk időt magunkra, hogy vonzóak ás ápoltak legyünk! Ettől a hangulatunk i s sokkal jobb lesz!
  • - Menjünk orvoshoz! Ne hanyagoljuk el a szűrővizsgálatokat, mert lehet, hogy éppen az életünket menti meg, ha orvosunk időben észreveszi a bajt!
  • Ne akarjunk mindenkinek megfelelni! Tanuljunk meg nemet mondani, ahelyett, hogy még akkor is magunkra vállalunk plusz feladatokat, amikor még a sajátunkat se győzzük.
  • Ha nem megy egyedül, kérjünk segítséget! Számtalan fantasztikus szakember van, akik jól ismerik a menedzserbetegséget, és annak kezelési módjait.

Tisztelt Olvasóink!

Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői.  A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ .

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.