Kiégés? Ezek a jelek mutatják, ha sok volt a munkahelyi stressz

Concept,Burnout,Syndrome.,Asian,Business,Woman,Feels,Uncomfortable,Working.,Which
PEERAWICH PHAISITSAWAN/Shutterstock. - PEERAWICH PHAISITSAWAN
stressz munkahely kiégés
A kiégés a munkahelyhez kötődő fogalom, ám a tünetei nemcsak ott jelentkezhetnek, hanem az élet bármely más területén is. A munkahelyi stresszt kezelni kell, ellenkező esetben az alábbi tünetek jelenhetnek meg.

A kiégés a krónikus fizikai és érzelmi kimerültség állapota, amely a nem, vagy nem jól kezelt stressz következménye. Ha több energiát fektetsz valamibe, mint amennyivel aktuálisan rendelkezel, ha a feszültség, nyomás állandó szereplője az életednek, ha mindig csak mások érdekeit, szükségleteit tartod szem előtt, a sajátjaidat háttérbe szorítod, akkor az előbb-utóbb kiégéshez vezet

kiégés burn out
A kiégés a munkahelyhez kötődő fogalom, ám a tünetei nemcsak ott jelentkezhetnek
Forrás: Forrás: Shutterstock

Alvászavarokat is okozhat a kiégés

Az elalvási nehézségek, gyakori vagy túl korai ébredés, de a fokozott aluszékonyság is fizikai kimerültséghez és ingerlékenységhez is vezethet. A kialvatlanság csökkenti az alkalmazkodóképességet és a tűrőképesség, a figyelem, a tanulás és a munkateljesítmény csökkenését is előhozhatja, szomatikus tüneteket is okozhat. Ráadásul az alváshiány alváshiányt szül, tehát ördögi körbe kerülhet, aki alvászavarral küzd.

Fájdalommal járhat

A kiégés tüneteként fejfájást, izomfeszülést, de akár migrént is tapasztalhatsz magadon. A hátfájás is gyakori következménye a fokozott stressz okozta testi-lelki kimerültségnek.

Emésztőrendszeri problémák is megjelenhetnek

Émelygés, székrekedés vagy hasmenés, puffadás és gyomortáji fájdalom is jelentkezhet a kiégés jeleként, sőt, az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei is megjelenhetnek.

Csökken a figyelmed

Az agyi köd kifejezést leginkább a Covid-19 és a klimax kapcsán hallani, pedig a memóriazavar, a csökkent figyelem vagy gyengülő kognitív teljesítmény a kiégésnek is az egyik leggyakoribb tünete.

Burnout,,Stress,And,Business,Woman,Overworked,From,Too,Much,,Work
A kiégés tünete az is, ha tőled szokatlanul, inkább hanyagolod a kötelezettségeidet
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Sikertelennek érzed magad

Úgy érzed, az erőfeszítéseid nem visznek előre. Tehetetlen, motiválatlan vagy, ezért tőled szokatlanul, inkább hanyagolod a kötelezettségeidet, a munkádat vagy betegszabadságra mész, hogy szünetet tarthass. 

Elszigetelődsz

Emberi kapcsolataidat hanyagolod, a családod, barátaid folyton amiatt panaszkodnak, hogy soha nem mész velük sehova, a jelenlétedet hiányolják, de neked semmi kedved másokkal időt tölteni. Szívesebben vagy egyedül, az otthonod magányában és sokszor legszívesebben ki sem másznál az ágyadból.

A kiégést legjobb megelőzni határok felállításával, a nemet mondás képességének fejlesztésével, a munkavégzés közbeni gyakoribb szünetekkel, mozgással. Ha úgy érzed, a kiégés csapdájába estél, emeld az öngondoskodásra fordított időt, alakíts ki rutinokat, és ha egyedül nem tudsz kimászni belőle, keress fel szakembert, aki segít.

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.