Stressz és orgazmus - így hat egymásra

Forrás: Shutterstock -
élvezet szex stressz következmény összefüggés
Az emberi test és az elme működése szorosan összekapcsolódik. Míg az orgazmus a testi érzetek csúcspontja, addig a stressz az egyik legnagyobb kihívást jelenti az életünkben. Mi történik akkor, ha a stressz és az orgazmus találkozik? Nem sok jó! Nem sok jó!

Stressz és az orgazmus együtt? A mai, modern világ szinte hozza magával a stresszt, amely nem csak a mentális, de a fizikai egészségünkre is hatással van. A stressz a mindennapi élet részévé vált, és szinte mindenkit érint valamilyen formában. Munkahelyi stressz, anyagi gondok, egészségügyi problémák, és még csökkent libidó is? Mi köze van az orgazmusnak a stresszhez? Most megtudjuk!

Stressz és orgazmus
Stressz és orgazmus - van összefüggés!
Forrás: Stressz hatására késhet a menzesz   Forrás: Shutterstock

A stressz hatása az orgazmusra

Fiziológia

A stressz számos módon befolyásolhatja az emberi test működését. Magas stressz-szint esetén a szervezet kortizolt termel, amely "stresszhormonként" ismert. A túlzott kortizoltermelés negatívan befolyásolja a szexuális vágyat, és az orgazmusképességet is. Emellett pedig izomfeszüléseket is okozhat, ami még inkább befolyásolja a csúcsra való eljutást szex közben. 

Pszichológia

A mentális stressz szorongást, depressziót, és más pszichológiai problémákat eredményezhet, amelyek mind befolyásolhatják a szexuális életet. A  folyamatosan stresszhatás alatt álló emberek egyszerűen nem tudnak intim pillantokra koncentrálni, így hiába próbálja meg a párjuk kielégíteni őket, egyszerűen nem működik a "kémia".

Az orgazmus hatása a stresszre

Endorfinok

Az orgazmus során a test endorfinokat, azaz boldogsághormonokat szabadít fel. Ezek az anyagok természetes fájdalomcsillapítók és stresszoldók, amelyek hozzájárulnak a jó közérzethez és a stressz csökkentéséhez. Azonban ha nem túl gyakran kapjuk meg ezt az élményt a felfokozott stressz miatt, érdemes lelassítani, ha szükséges, szakemberhez fordulni, aki segít feltárni a mentális problémák gyökereit, és elindíthat minket a gyógyulást útján.

Általános jólét

Az orgazmus általánosan javítja a hangulatot, növeli a relaxációt, és elősegíti a jobb alvást. Ezek a tényezők pedig hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez és a mentális egészség javításához.

Mondhatjuk tehát, hogy a stressz és az orgazmus közötti összefüggés eléggé komplex. Míg a stressz negatívan befolyásolhatja az orgazmusképességet, az orgazmus pont hatékony eszköz lehet a stressz csökkentésére.

Mi lehet a megoldás?

Az életmódváltás, a relaxációs technikák, és a szexuális egészségre való fokozott figyelem mind hozzájárulhatnak a stressz kezeléséhez és a szexuális élet javításához, nem beszélve arról, hogy a pároddal való szoros kapcsolat is javulni kezd.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.