Íme az 5 legfontosabb jele annak, hogy kimerültél!

Forrás: Shutterstock -
lelki egyensúly fáradtságérzet krónikus fáradtságérzet egészség jelek
A lelkünket ugyanúgy ápolni kell, mint a testünket. Azonban sokan túlhajszolják magukat, állandóan dolgoznak, szinte meg sem állnak a végleges kimerülésig. Viszont a lélek is küld jeleket, és olyankor azt üzeni: állj!

A lelki fáradtságot is ugyanolyan komolyan kellene vennünk, mintha fizikailag megbetegednénk. Hiszen fáradtan nem tudjuk ellátni megfelelően a napi teendőinket, emellett pedig komolyabb problémáink is lehetnek, amiket senki sem szeretne megvárni. A lelkünk jelez nekünk, ha úgy érzi, itt a kikapcsolódás ideje, csupán észre kell vennünk őket. 
Íme az 5 legfontosabb jele annak, hogy teljesen kimerültél!

1. Állandó fáradtság

Az egyik legnyilvánvalóbb jele a kimerültségnek az, hogy folyamatosan fáradtnak érzed magad, még akkor is, ha eleget alszol. Ha reggelente nehezen ébredsz, és a nap folyamán is gyakran érzed magad kimerültnek, ez annak a jele lehet, hogy túl sokat vállaltál magadra.

2. Csökkent teljesítőképesség

Ha azt veszed észre, hogy a munkádban, vagy mindennapi tevékenységeidben nem tudsz olyan hatékonyan teljesíteni, mint korábban, az szintén a kimerültség jele lehet. A koncentrációs képesség és a kreativitás csökkenése gyakran összefügg a mentális és fizikai túlterheltséggel.

nő, mobil, szem, fáradtság, fejfájás
A fáradtság nem játék!
Forrás: Antonio Guillem/Shutterstock

3. Ingerlékenység és hangulatingadozások

A kimerültség nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is megviselhet. Ha gyakrabban vagy ingerült, türelmetlen vagy érzelmileg labilis, az annak a jele lehet, hogy az idegrendszered túlhajszolt. A tartós stressz és a fáradtság könnyen vezethet hangulatingadozásokhoz és ingerlékenységhez.

4. Alvásproblémák

Paradox módon, a kimerültség gyakran alvási problémákhoz vezethet. Ha nehezen tudsz elaludni, éjszaka gyakran felébredsz, vagy éppen ellenkezőleg, túlalszod magad, az mind arra utalhat, hogy a tested és az elméd nem tud megfelelően regenerálódni.

Minél tovább hajtod magad, annál jobban kimerülsz!
Minél tovább hajtod magad, annál jobban kimerülsz!
Forrás: Forrás: Shutterstock

5. Gyakori megbetegedések

A tartós kimerültség gyengítheti az immunrendszeredet, ami miatt hajlamosabbá válhatsz a betegségekre. Ha az utóbbi időben gyakrabban kaptál el fertőzéseket, mint például megfázást vagy influenzát, az annak a jele lehet, hogy a szervezetednek szüksége van a pihenésre és a regenerálódásra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.