Székrekedés: lehet, hogy nem tudod, mi minden állhat a hátterében

egészség székrekedés ülő életmód
Időről időre a legtöbb embert érintheti élete során, bár vannak, akik az átlagnál is hajlamosabbak erre a kellemetlen problémára. A székrekedés súlyos szövődményekkel is járhat, ezért nem szabad félvállról venni.

Ha hetente háromnál kevesebbszer ürít székletet valaki, székrekedésről beszélünk. A krónikus székrekedés rossz közérzetet, fejfájást, étvágytalanságot, bakteriális túlnövekedést, bélgázosságot, hasfájást okozhat. Székrekedéses páciensekben gyakrabban alakul ki diverticulosis (vastagbél kitüremkedések), aranyér betegség, fissura (nyálkahártya berepedése), rectalis prolapsus (végbél előesése). Azon túl, hogy az életminőséget negatívan befolyásolja, több betegség forrása is lehet, ezért mindenképp foglalkozni kell vele, hogy meg lehessen előzni nagyobb problémákat. Mutatjuk, mi minden okozhatja!

A székrekedés hátterében sokszor a helytelen életmód állhat.
Kényes téma a székrekedés, de muszáj beszélni róla.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tijana Moraca/Shutterstock

Kevés folyadékbevitel

A napi folyadékbevitel meghatározza a széklet víztartalmát. A vastagbél viszonylag sok vizet szív vissza az oda kerülő táplálékból, tehát a széklet elkezd összeállni, „megkötni”. Ezért az egyik legfontosabb, hogy fokozzuk a folyadékfogyasztást (az életkornak, nemnek megfelelő mértékben), hiszen ha több folyadékot iszunk, akkor a széklet állaga lágyabb lesz, és könnyebb lesz kiürítése is.

Rostszegény táplálkozás

A magas rosttartalmú élelmiszerek mozgásban tartják az ételt az emésztőrendszerben, míg hiányukban lelassul a bélmozgás, és szorulás jelentkezhet. Az étrendi rostforrások közé tartoznak elsősorban a zöldségek, gyümölcsök, ill. ezek rostdús leve, de ide soroljuk a hüvelyeseket, a finomítatlan gabonaféléket és a héjas olajos magvakat is.

Gyógyszerek is állhatnak a székrekedés mögött

Némely antidepresszáns, fájdalomcsillapító és görcsoldó szer is okozhat szorulást. Ha vízhajtót szedünk, az is felelős lehet, hiszen ezek a szerek kiürítik a szervezetből a folyadékot. Mivel a széklet keménységét befolyásolja a víztartalma, így vízhajtók esetén mellékhatásként jelentkezhet szorulás is.

Terhesség alatt, szülés után

A női test a terhesség alatt rengeteg változáson megy keresztül. A szokásosnál magasabb progeszteron- és ösztrogén hormonszint hatására a bélfalban lévő simaizmok ellazulnak, így az emésztés lelassul, és a legtöbb nőnél nehéz és ritka székletürítés jelentkezik. Ráadásul a méhben növekvő kisbaba egyre jobban össze is nyomja a beleket, ezzel tovább lassítva a széklet könnyed áthaladását.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben a székrekedést nem betegség okozza, akkor a megfelelő táplálkozással és életmóddal sokat tehetünk mind a megelőzése, mind a kezelése érdekében. De ha már küzdött valamelyik családtagunk vastagbéldaganattal, esetleg a szorulás fogyással, vérzéssel, sárgasággal vagy állandó hasfájással jár együtt, célszerű felkeresni gasztroenterológiai szakrendelést.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.