A levendulasó minden sültet feldob – Ez a legszexibb fűszer idén nyáron

Virágzik az illatos és gyönyörű levendula! Ha te is rajongsz ezért a különleges növényért és nem csak illatosítóként vagy lakásod díszeként használnád, hanem kipróbálnád a konyhában is, mutatunk néhány kreatív ötletet! Ezek a levendulareceptek könnyen elkészíthetők, mégis különlegesek, ráadásul változatosan és sokféleképpen felhasználhatók. Mutatjuk hogyan kezdj neki! A levendula felhasználása házilag sokkal egyszerűbb és könnyebb, mint gondolnád.
A levendulának nem csak az illata, az íze is nagyon különleges: virágos, fűszeres, enyhén citrusos. Ha jól bánsz vele, csodás ízvilágot adhat sós és édes ételeknek egyaránt. Íme néhány egyszerű ötlet, amit könnyedén elkészíthetsz otthoni felhasználásra, vagy akár el is ajándékozhatsz levendularajongó barátaidnak. Fedezd fel, mennyire sokoldalú ez az illatos nyári növény a konyhádban is! A cikk végén pedig egy egyszerű levendulás kekszreceptet is találsz!
A levendulás méz elkészítéséhez szükséges lesz 250g jó minőségű virágméz és 1 evőkanál szárított levendulavirág. Öntsd a levendula virágokat egy tiszta befőttes üvegbe, aminek jól zárható a teteje, majd öntsd rá a mézet. Zárd le és hagyd állni legalább egy hétig, hogy a méz átvegye a virágok ízét. Minél tovább hagyod állni, annál intenzívebb ízt kaphatsz. A mézet át is szűrheted, de benne is hagyhatod a virágokat. A levendulamézet felhasználhatod palacsintára, gofrira, teába, limonádéba, de belekeverheted a reggeli joghurtodba vagy zabkásádba is.
Bár elsőre furcsának tűnhet, de a levendula ízvilága remekül kiegészíti a sós ételeket is. A levendulás sót felhasználhatod húsokhoz, például szórhatod sült csirkére, vagy zöldségekhez, például grillezett zöldségekhez egyaránt, de halakat is fűszerezhetsz vele. Ha kipróbálnád 2 evőkanál tengeri sót vagy himalájai sót keverj el 1 teáskanál szárított levendulavirággal. Zúzd össze egy mozsárban, majd töltsd egy tiszta, zárható kis üvegcsébe.
Tipp: ha levendulás fűszerkeveréket készítenél, opcionálisan keverhetsz hozzá 1-1 kávéskanál rozmaringot, kakukkfüvet, majoránnát is. A levendula fűszer izgalmas, mediterrán hangulatú ízvilágot adhat például a bárányhúsnak, olajba keverve salátákhoz, grillezett gombához vagy spárgához.
Fogj egy tiszta, jól záródó üveget, adj egy evőkanál szárított levendulát 1 bögre kristálycukorhoz, rázd össze, majd hagyd állni pár napot. A cukor csodásan átveszi a virágos aromát, amit utána felhasználhatsz például süteményekhez, édes kekszekhez, de a levendulás mézhez hasonlóan ízesíthetsz vele limonádét, vagy teát. Ízlésed szerint szitáld át, de benne is hagyhatod a virágokat.
Tipp: ha szereted a virágos, édeskés aromákat, akkor próbáld ki a levendulás cukrot a reggeli kávédhoz!
175 g finomliszt
115 g vaj
60 g levendulás cukor
1 teáskanál vaníliaaroma
2 evőkanál tej
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- A vajat keverd habosra a cukorral, amíg világos és krémes állagú nem lesz. Add hozzá a vaníliát, a lisztet és a tejet, majd gyúrd össze a masszát, míg össze nem áll egy gombóccá. Csomagold folpackba, és tedd hűtőbe 15 percre.
- Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát 4-5 mm vastagságúra, és szaggass belőle szív, vagy virág alakú kekszeket. Helyezd őket sütőpapírral kibérelt sütőlemezre, és süsd kb. 10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyd a kekszeket 5 percig hűlni a tepsin, majd tedd őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.