Genetikai betegség: ötször fullad meg egy nap alatt

baba fulladás gyermekegészség kromoszóma-rendellenesség genetikai betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Várandósan az egyik legnagyobb aggodalmaink közé tartozik, hogy a kicsin genetikai betegség jeleit fedezik fel. A Patau-kór az egyik olyan, ultrahanggal és már vérvizsgálattal is kiszűrhető betegség, mely súlyosságától függően akár a pici életét is veszélyeztetheti. Az egyéves, betegen született Jess szülei minden nap szembeszállnak a fulladással, hogy gyermekük minél tovább élhessen.

Jess időnként teljesen abbahagyja a lélegzést

A Patau-kór lényegét okozó plusz egy kromoszóma miatt a legtöbb beteg baba csak néhány napig képes életben maradni. A kis Jess Kerrn - fotót itt láthatsz róla - is így született, ám nemrég megünnepelhette első születésnapját. Mindezt szülei bátorságának és kitartásának köszönheti, akik egy nap ha kell, ötször is újraélesztik. A betegség miatt ugyanis Jess időnként teljesen abbahagyja a lélegzést, elkékül, ilyenkor szülei lélegeztetik szájból szájba, míg újra nem képes rá magától. Mivel a légzésleállás bármikor megtörténhet, a baba állandó felügyeletet és készenlétet igényel, ami nem lehet egyszerű feladat a házaspárnak, akik öt másik, egészséges gyermeket is nevelnek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Eggyel több kromoszómájuk van

A Patau-kórnál, hasonlóan a Down-kórhoz, a kromoszómákkal van gond: normális esetben két példányban - egy anyai, egy apai - fordulnak elő, ám itt egy harmadik, felesleges kromoszóma vagy DNS-darab található a kicsik szervezetében. A 13-as triszómiának is nevezett betegségnek három fajtáját ismerjük: a legsúlyosabb esetben a teljes kromoszómából megtalálható a plusz példány minden egyes sejtben, míg a második esetben már csak mozaikosságról van szó, azaz csak a sejtek egy részében van jelen a felesleges harmadik. A részleges triszómia esetén csupán a 13-as kromoszóma egyes darabjai találhatók meg pluszban a sejtekben. A rossz hír az, hogy mindhárom esetben zavart szenved a szervezet működése, csupán a mértékében lehetnek eltérések.

Ritkább, mint a Down-kór

Bár a Kerr családnál több egészséges gyerkőc mellett jelentkezett a betegség, szerencsére előfordulása igen ritka, jóval kevesebbszer fordul elő, mint például a már említett Down-kór: tízezer újszülöttből egy lesz Patau-kóros. Az általa okozott rendellenességek miatt viszont a kis betegek nyolcvan százaléka élete első hónapjában meghal - a kis Jess élete nem véletlenül maga a csoda.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egy Down-kóros baba

A farkastorok egy jellemző tünet

Ha a betegséget nem fedezik fel időben, a megszülető kisbaba tünetei igen változatosak lehetnek. Részleges triszómia esetén a betegség súlyossága attól függ, hogy a kromoszóma melyik pontján történt a változás, illetve a mozaikos változatnál az abnormalitás arányától is. Az egyik legjellegzetesebb tünet a szájpadhasadék, azaz a farkastorok, de a kelleténél több ujjacska is megjelenhet a pici kezeken, lábakon, melyek össze is nőhetnek. A Patau-kóros babák szemei kicsik, és közel helyezkednek el egymáshoz, füleik pedig lejjebb lehetnek az átlagosnál. A fejbőr vagy a megfelelő izomtónus hiánya, a túl kicsi koponya emellett éppúgy előfordulhat, mint a súlyos szellemi fogyatékosság vagy szívfejlődési rendellenesség.

Még időben ki lehet szűrni

A Patau-kór jeleit ugyanúgy, mint a többi genetikai rendellenesség esetén, a terhesség alatt ultrahanggal vizsgálják. Ha ilyenkor felmerül a betegség gyanúja, az édesanyát további vizsgálatokra küldik: ez korábban még amniocitézissel járt, azaz a hasfalon át mintát vettek a magzatvízből. Az eljárás kockázatai miatt sokan idegenkedtek tőle, hiszen a vetélés veszélyét is magában hordozta, így nagyon jó hír a 2013-tól elérhető, egyszerű NIFTY-teszt, melyhez csupán egy vérvételre van szükség, és száz százalékos biztonsággal kimutatja akár a Down-, akár az Edwards- vagy Patau-kórt. Azoknál a szülőknél, akik korábban már elveszítettek egy babát a Patau-kór miatt, érdemes előzetes genetikai konzultációt is kérniük a következő terhesség előtt. A vizsgálatok során kiderülhet, hogy milyen eséllyel öröklődik a betegség - bár a Patau-kórra ez nem jellemző, jobb kizárni az eshetőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.