pápaválasztás fehér füst Sixtus-kápolna Vatikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán este hét óra után néhány perccel fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelenti, hogy megválasztotta az új pápát a konklávé.

Egész nap több ezer látogató várakozott az esőben a vatikáni Szent Péter téren, a Sixtus-kápolnában tartott bíborosi konklávé második napján.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi
Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Szerdán este sikeres szavazást tartott a pápaválasztó konklávé. Az origo helyszíni tudósítója szerint euforikus hangulatba kerültek a Szent Péter téren és a környéken tartózkodó emberek, amikor meglátták a fehér füstöt. Volt, aki a környező boltokba és éttermekbe szaladt be olaszul kiabálva, hogy "Papa, papa". Ezután pedig tömegek szaladtak ki az utcára, és igyekeznek a már most is zsúfolt tér felé, hogy a saját szemükkel győződhessenek meg a Sixtus-kápolna kéményéből szálló fehér füstről.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A bíborosok egy órával a fehér füst felszállása után jelentették be, hogy az argentin Jorge Mario Bergogliót választották meg pápának, aki az I. Ferenc nevet választotta magának. Ő lesz a 266. pápa. Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Üdvözölte az új pápa a hívőket: az I. Ferenc fehér pápai ruhában állt a Szent Péter-bazilika erkélyére szerda este.

Forrás: MTI/origo.hu

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Dennis Rodman felvenné az új pápa fejdíszéthttp://www.life.hu/szorakozz/20130312-dennis-rodman-a-profi-kosarlabda-jatekos-azt-tervezi-hogy-talalkozik.htmlBejelentette lemondását XVI. Benedek pápahttp://www.life.hu/legykepben/20130211-lemondott-a-85-eves-xvi-benedek-papa-aki-idos-korara.htmlKépes egyetlen nő átverni az egész világot? - Johanna, a női pápa történetehttp://www.life.hu/szepulj/20120801-takacs-nora-johanna-a-noi-papa-botranyos-tortenete-a.htmlMinden idők legveszélyesebb fogyókúrás divatjahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130305-a-cukorbetegek-halalos-fogyokuraja-az-inzulin-elhagyasa-eletveszelyes.htmlÖrdög Nóra: Mosoly a kerekesszékbenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130313-ordog-nora-mosoly-a-kerekesszekben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.