jógaoktató Etka anyó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
93 éves korában, húsvétvasárnap elhunyt Etka anyó, vagyis Kártyikné Benke Etka, az Etka-jóga megalkotója.

Etka anyó szívbetegen, nyitott hátgerinccel jött világra. 55 éves koráig küzdött testi problémáival, ekkor azonban úgy döntött, kezébe veszi az életét, és megalkotta saját mozgásterápiáját, az Etka-jógát - írta a Délmagyar.hu

Forrás: www.etkaanyo.hu
Forrás: www.etkaanyo.hu

A nevével ellentétben nem klasszikus jógagyakorlatok voltak ezek, Etka anyó elmélete ugyanis az volt, hogy olyan mozgásformákat kell végeznünk, amilyenekkel születtünk, amilyeneket a gyermek is végez ösztönösen. Úgy vélte, a gyermek még frissen és üdén kapálózik, később azonban eltanulja az öregektől az összeesést, és onnantól már más lesz a mozgása, kevésbé természetes.

"Amikor negyvenéves voltam, én is azt gondoltam, hogy már öreg vagyok. Most 93 évesen pedig már más a véleményem. Mostanra tudatosult bennem, hogy kor nincs, időtlenek vagyunk. A természet sem számol percben, órában - ezeket mi találtuk ki, hogy átláthatóbbá tegyük az életünket. Nem a korunk függvénye, hogy mennyire tudunk illeszkedni a körülményekhez" - nyilatkozta korábban a Szegedma.hu-nak.

Kártyikné Benke Etka, vagyis Etka anyó 93 éves volt.

Forrás: Origo.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.