Buena Vista Social Club Aguaje Ramos zenész sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Buena Vista Social Club egy havannai könnyűzenei klub volt a negyvenes-ötvenes években, amelyben jellegzetes kubai zenét játszottak és táncoltak. Az album és a klubról szóló Wim Wenders film világhírűvé vált, és a benne szereplő zenészekre az együttes neveként ráragadt az Orquesta Buena Vista Social Club név. Az idős muzsikusok évek óta fáradhatatlanul járják a világot, és a kubai zene valóságos nagyköveteivé váltak. Július 21-én Budapesten lépnek színpadra. A Life.hu interjúja Aguaje Ramosszal, az Orquesta Buena Vista Social Club trombitásával.

Mi inspirálja a zenekart, és mi inspirálja önt?

Úgy gondolom, hogy minden, ami körülvesz minket, egyben inspirál is. Egyes ritmusok, hangok, minden, ami megmozgat minket, különleges energiákat ad nekem. Egy hang, egy mosoly is. A mindennapi életünk tele van olyan élményekkel, amelyek elindítják a fantáziámat.

Fotó: Alejandro Torres
Fotó: Alejandro Torres

Aguaje Ramos

Miből merítenek energiát?

A zene szeretetéből talán: a muzsikálás tart mozgásban. Színpadon állni és megosztani a zenénket rengeteg emberrel, ez tesz boldoggá. A családunk és barátaink pedig nagyszerű hátteret nyújtanak mindehhez.

Többen elhunytak a zenekarból az utóbbi időben. Hogy érinti ez önöket?

Sajnos ez így igaz. Nagyon hiányoznak szeretett barátaink, Ibrahim Ferrer, Cachao, Rubén Gonzalez és Manuel Galbán, aki legutóbb itt hagyott minket. Mindannyiunkat személyesen megérintett a haláluk, hiszen távozásukkal nem csupán zenészeket vesztettünk el, hanem egyben közeli jó barátainkat is. Ugyanakkor az, hogy folytatjuk a muzsikálást, a közös muzsikánkat megosztjuk a közösséggel, őket is közel tartjuk magunkhoz.

Mi az, ami a koruk ellenére mégis mozgásban tartja a zenekar tagjait?

Azt hiszem az, hogy azzal foglalkozhatunk, amit az életben a legjobban szeretünk. Én muzsikálni szeretek, és boldoggá tesz, hogy minden nap játszhatok. Ez boldoggá tesz és ötleteket ad, valamint energiát is a folytatáshoz.

Fotó: Alejandro Torres
Fotó: Alejandro Torres

Vannak még olyan álmai, amelyek nem váltak valóra?

Mindenkinek vannak álmai. Én nagyon szerencsés ember vagyok, nem panaszkodhatok arra, amit az élet megadott, de az álmodozás az, ami részben életben tart. Nagyon sokat álmodozom, de hogy miről, azt megtartom magamnak, hogy valóra válhasson!

Mi a zenéjük üzenete?

Tradicionális kubai zenét játszunk rengeteg stílusban és ritmusban. Tiszteljük a gyökereinket és büszkék vagyunk arra, hogy megoszthatjuk ezt a színpadon. És azt látjuk, hogy bár hosszú évek óta állunk a színpadon, turnézunk a világban, még mindig van közönségünk, aki élvezi a zenénket és támogat minket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.