Az aradi Török Zsolt által vezetett román hegymászó expedíció megérkezett az Annapurna 4200 méter magasan fekvő alaptáborába.

Klein Dávid még csak most indult el, hogy meghódítsa az Everest csúcsát. Közben egy másik magyar hegymászó már az Annapurna alaptáborában jár. Török Zsolt csapata a Föld tizedik legmagasabb csúcsát, a Himalájában található, 8091 méter magas Annapurnát akarja meghódítani. Az expedíció már április elsején megérkezett Pokharába, és az eredeti tervek szerint másnap indult volna tovább a 4200 méteren lévő alaptáborba. A rossz időjárás, majd a helyi utazási iroda felelőtlen szervezése miatt azonban hat napot kellett a városban vesztegelni, mire végre elindulhattak. Hétfőn helikopterre szálltak, és szerencsésen megérkeztek az alaptáborba - közölte Barabás László, az expedíció magyarországi szóvivője kedden az MTI-vel.

Forrás: 4bakkancs.com

A Zsolt vezette expedíció március 28-án indult útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jusson fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. A hegymászó korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy három hét akklimatizálódás után várják az alkalmas időt a csúcstámadásra, amely várhatóan májusban lesz. A négyfős expedíció 50 ezer eurós költségvetéssel vágott neki az útnak.

Az Annapurnát a K2, a Kancsendzönga, a Nanga Parbat és a Dhaulagiri mellett a világ legveszélyesebb csúcsai közé szokták sorolni az ott életüket vesztett alpinisták száma alapján. A statisztikában a tavalyi balesetek (többek között Erőss Zsolt és Kiss Péter halála) után a Kancsendzönga lépett az élre.