Két férfi DNS-ét azonosította a rendőrség a tavaly szeptemberi soroksári gyilkosság helyszínén, illetve az áldozaton – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Petőfi Attila azt mondta, hogy a két férfi nem áll rokonságban egymással, és mivel a bűncselekményt a nyomok alapján rekonstruálni tudták a nyomozók, egyértelmű, hogy az egyikőjük domináns, a másik neki alárendelt volt, feltehetően az életkorából adódóan. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: cselekménye is kisebb súlyú, elszámoltatásuk esetén ez években, sőt évtizedekben mérhető, ugyanis megkülönböztethető a gyilkos személye – tudósít az MTI. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

Az is nyilvánvaló a nyomozók számára, hogy legalább az egyik férfi jól ismeri a bűncselekmény helyszínét. A tavaly szeptember 25-én történt gyilkosságról a hozzáértő elmondta: a 36 éves pedáns családanya rendszeresen futott a Szigetdűlő középső kerékpárútján, a hét és fél kilométeres távot hetente többször is megtette. A rendőrségnek nem volt arról jelzése, hogy ott bárkit is zavartak volna, a területen sokan sportolnak sötétedéskor és kora hajnalban is.

A nő aznap munkából hazaérve beszélt családtagjaival, majd átöltözött és futni indult. Mivel nem tért haza, a családtagjai a keresésére indultak, majd a rendőrség is keresni kezdte, végül a kora hajnali órákban a szokott futóútvonala melletti bozótos részen találtak rá. Lemeztelenítették, megkötözték, a nő eldurvuló bántalmazást szenvedett el, és megfojtották. Az értékei - köztük a mobiltelefonja - eltűntek.

Az áldozat erősen küzdött, vérző sérüléseket okozott mindkét férfinak. Petőfi Attila szerint a domináns férfi egészen biztosan olyannyira megsérült, hogy azt mások előtt legalább egy baleset okozta sérülésekkel magyarázhatta.

Hozzátette: nem tudják kizárni, hogy a nő ismerte a támadóját, de valószínűbb, hogy nem előre eltervezett támadás történt. Az elmúlt egy év nyomozásáról szólva ismertette: 450 embert hallgattak ki, aki összefüggésbe hozható lehetne a bűncselekménnyel, de valamennyiüket kizárták elkövetőként. A két azonosított DNS nem szerepel a nyilvántartásban.

A bűncselekmény nyomravezetőjének Papp Károly országos rendőrfőkapitány két hete ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Keresnek további tanúkat is, így többek között azt a 40 év körüli férfit, aki aznap este a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvíztisztítójánál a mountainbike-ját javította, valamint egy másik kerékpáros férfit, aki 21 óra körül a szennyvíztisztítóhoz közeli erdőnél várakozott. Szeretnék megtalálni azt a sötét színű autót vezető embert is, aki ponyvás, dobozos utánfutójával szintén 21 órakor behajtott a kerékpárútra, majd 20 perc múlva kihajtott onnan. Keresnek továbbá egy fekete hajú nőt, aki a bűncselekmény előtt többször találkozott és beszélgetett az áldozattal a kerékpárút melletti betontuskókon ülve.