Újabb rangos díjat kapott a legfiatalabb Nobel-békedíjas

Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Anders Wiklund -
Malala Juszafzai Világ Gyermekei-díj Pakisztán Nobel-békedíj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei Nobel-békedíjas Malala Juszafzai kapta megosztva a 2014-es Világ Gyermekei-díjat. A pakisztáni diáklány a kitüntetéssel járó pénzjutalmat a gázai iskolák újjáépítésére fordítja.

"Ezt a pénzt teljes egészében a gázai gyermekek iskoláinak újjáépítésre fordítjuk. Úgy gondolom, ezzel segíteni lehet a gyerekeket az iskoláztatásban, abban, hogy minőségi oktatást kapjanak" – jelentette ki a 17 éves Malala Juszafzai.

Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Anders Wiklund

A 2000-ben alapított Világ Gyermekei-díjjal a gyermekek oktatásában és jogainak elismertetésében kiemelkedő szerepet játszó személyiségeket ismerik el. Anne Frank kivételével - ő posztumusz kapta a kitüntetést - Malala az első gyerek a díj kitüntetettjei között, akik között van Nelson Mandela néhai dél-afrikai államfő, Graca Machel mozambiki politikus - Mandela özvegye - és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is.

Az idei díjat hárman kapták megosztva: Malalán kívül az amerikai John Wood, a Microsoft egykori igazgatója, egy analfabetizmus ellen küzdő szervezet alapítója és a börtönbe zárt szülők gyerekeit gondozó nepáli Indira Ranamagar. A három díjazott 100 ezer dolláron (több mint 24 millió forint) osztozik – tudósít az MTI.

Malala Juszafzai 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. 2012 október 9-én tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolabusszal. Több lövés is eltalálta, fején életveszélyes sérülést szenvedett. Szerencsésen felgyógyult, jelenleg Birminghamben él és tanul. Újrakezdte a harcot a lányok oktatásáért, és létrehozta a nevét viselő Malala Alapítványt.

Ahogy a Life.hu is megírta,ő a Nobel-békedíj legfiatalabb kitüntetettje. December 10-én veszi át Oslóban a díjat az indiai Kailás Szatjárthival együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.