A most kiderített új információk birtokában úgy tűnik, hogy egy hónappal korábban, már 1945 februárjában életét vesztette Anne Frank.

Ahogy a Life.hu cikkében elmeséltük, a második világháború idején egy zsidó család Németországból Hollandiába menekült a náci üldözés elől, ám amikor a nácik lerohanták Hollandiát, úgy döntöttek, nem menekülnek tovább. Az önkéntes "szobafogságot" méltóbbnak találták, mint az örökös menekülést: nyolcadmagukkal elrejtőztek egy amszterdami ház padlásán. Több mint két év bujkálás után ezen a napon (1944. augusztus 4-én) ütött rajtuk a náci rendőrség, és hurcolta koncentrációs táborba őket. A rejtőzködés 25 hónapját Anne Frank, a család serdülő leánya örökítette meg naplójában. A különös történet most új fordulatot vett és kiderült, Anna előbb hunyt el, mint azt eddig tudták – írja a Blikk.

Forrás: AFP

A zsidó származású német kislány, aki naplójával vált világszertte ismertté, Bergen-belsenben hunyt el tífuszjárványban. Mindmáig úgy tudtuk, hogy ez 70 évvel ezelőtt, valamikor márciusban következett be, alig másfél hónappal azelőtt, hogy a brit csapatok felszabadították a koncentrációs tábort. Most az Anne Frank Ház Múzeum munkatársa, Erika Prins nyilatkozott arról, hogy új kutatások – szemtanúk elmondása, levéltári dokumentumok – szerint Anne már február elején elkapta a halálos betegséget, s annak lefolyása gyors volt, vagyis nem érhette meg a márciust.

 

„A pontos dátum nem ismert, de sokkal valószínűbb, hogy már februárban meghalt" – jelentette ki Prins.