Bíróság elé állítják az oroszlángyilkos fogorvos szafariját megszervező férfit

szafari gyilkos engedély oroszlán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán Hwangében bíróság elé állítják azt a férfit, aki a fogorvos szafariját szervezte. Azzal vádolják, hogy nem akadályozta meg a Cecil életébe kerülő illegális vadászatot.

Theo Bronkhorst ellen a múlt héten emeltek vádat és rendőri felügyelet alá helyezték. Az egyik hírügynökségnek azt nyilatkozta a férfi, nem gondolta, hogy törvénytelen dolog történik, és amerikai ügyfele – akinek Zimbabwe a kiadatását követeli – ártatlan. Hozzátette, teljesen szabályosan szervezte meg számára a vadászatot, és a fogorvos kifizette az engedélyért járó 50 ezer dollárt. A szabályos eljárást már cáfolták a nyomozók, akik megállapították, hogy Cecilt kicsalták a nemzeti park területéről.

Forrás: Instagram

Világszerte felháborodást váltott ki, hogy Walter Palmer gazdag amerikai fogorvos július 1-jén segítőivel kicsalta a nemzeti parkból a fekete sörényéről ismert 13 éves hímoroszlánt és nyílpuskával kilőtte. Palmer állítása szerint akkor tudta meg, hogy védett állatról van szó, amikor az elpusztult oroszlánon meglátta a GPS-nyakörvet.

Eközben nagyjából 250 millió forint adomány gyűlt össze az Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatóintézetének kezdeményezésére azután, hogy kilőtték a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét, Cecilt.

Az intézet 2008-ban GPS-szel ellátott nyakörvet helyezett Cecilre, hogy adatokat gyűjtsön az oroszlánok életmódjáról és élettartamáról. „Az adományozók hihetetlen bőkezűségének hála Hwangében és a szomszédos országokban az oroszlánok megóvásán fogunk dolgozni” – jelentette ki David Macdonald professzor, a kutatóintézet alapítója és igazgatója.

Az oxfordi kutatóintézet által összegyűjtött adományokból zimbabwei szakembereket képeznek, orvvadászok elleni járőröket finanszíroznak és új GPS-nyakörveket vásárolnak.

Életben van Jericho, a megölt zimbabwei oroszlán, Cecil társa

Az állat műholdas jeladója újra rendszeresen küldi a jeleket - tudta meg Brent Stapelkamp oroszlánkutató, aki csapatával kilenc éven át tanulmányozta az állatokat. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.