Nem semmi! 108 éves lehet a világ legidősebb palackpostája

Forrás: Thinkstock -
projekt tenger palackposta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fríz-szigetek egyikén kötött ki az a több mint 108 éve a tengerbe hajított palackposta, amely könnyen a legrégebbi ilyen jellegű üzenet lehet, amit valaha találtak.

A körülbelül 1904 és 1906 között a tenger gondjaira bízott leletre az Északi-tengeren fekvő, Németországhoz tartozó Amrum szigetén bukkant egy idős asszony, Marianne Winkler – írta a BBC-ra hivatkozva az Origo.

A palack egy üzenetet rejtett, ami arra kérte a megtalálót, hogy az üveget, a benne található képeslappal együtt juttassák vissza a feladónak, ami nem más volt, mint a nagy-britanniai Plymouthban található Tengerbiológiai Társaság (MBA).

A becsületes megtalálónak eredetileg egy shillingnyi jutalmat ajánlott fel az intézet (a shillingek egészen 1990-ig voltak forgalomban az Egyesült Királyságban). Ezt az ígéretet egy évszázad elteltével is tartották, így Winkler az elismerés mellett egy pénzérmével is gazdagodott.

Forrás: Thinkstock

A szervezet több mint 108 évvel ezelőtt legalább 1 000 hasonló palackpostát jutatott a tengerbe egy tudományos projekt keretében.

A kísérlettel a kutatók célja a tengeráramlások erősségének tanulmányozása volt. Az MBA elmondása alapján a legtöbb palackot viszonylag rövid időn belül megtalálták, számos üzenet azonban soha nem került elő.

Az MBA jelenleg a Guiness Rekordok Könyvének válaszára vár, hogy a most előkerült palackposta valóban a legrégebbi-e, amit eddig találtak. Jelen pillanatban a hivatalos csúcstartó egy, a Shetland-szigeteknél 2013 júliusában kihalászott 99 éves üzenet.

Új-zélandi és ír győztes a mai Ironmanenhttp://www.life.hu/news/20150822-uj-zelandi-es-ir-gyoztes-a-mai-ironmanen.htmlA férfiaknál az új-zélandi Terenzo Bozzone, míg a nőknél az ír Eimear Mullan győzött a budapesti Ironman 70.3 versenyen, melyen a legjobb magyar Hankó Dávid volt, aki a negyedik helyen zárt.NewsOrigoEzek a számok értek 880 milliót a hétenhttp://www.life.hu/news/20150822-ezek-a-heti-otoslotto-nyeroszamok.htmlEzen a héten sem engedhette szabadjára egy játékos sem az örömkönnyeit, nem volt telitalálatos szelvény.NewsThinkstockMeglett a kislány, akit a szülei az autópályán elhagytakhttp://www.life.hu/news/20150822-meglett-a-kislany-akit-szulei-az-autopalyan-elhagytak.htmlJelzett a kislány családja a rendőrségnek, hogy előkerült a kislány, aki ma reggel eltűnt. A család az egyik autópálya melletti pihenőhelynél felejtette.News--Lövöldöztek a francia szuperexpressz vonaton - Többen megsebesültekhttp://www.life.hu/news/20150822-lovoldoztek-a-francia-szuperexpresszen.htmlAz Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpressz vonaton lövések dördültek, hárman megsebesültek, egyikük életveszélyesen.NewsThinkstockEgy komplett medvecsalád bulizott a kerti medencébenhttp://www.life.hu/news/20150822-egy-komplett-medvecsalad-bulizott-a-kerti-medenceben.htmlRáakadtunk a hét legmenőbb videójára! Láttál már kertben partizó medvecsaládot?News--Elhunyt Sudlik Mária operaénekesnőhttp://www.life.hu/news/20150822-elhunyt-sudlik-maria-operaenekesno.htmlHetvenhárom éves korában elhunyt Sudlik Mária operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.