Andreas Lubitz volt az a másodpilóta, aki  a francia Alpok szikláinak vezette a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát. Naplójából most döbbenetes információk derültek ki a 27 éves férfi állapotáról.

Évek óta vezette olykor kusza, olykor tiszta gondolatait, Andreas Lubitz, aki 2015. március 24-én önmagával, és még 149 emberrel végzett. A naplóból világosan kiderül, milyen sötét gondolatokkal és problémákkal küzdött a férfi.

Forrás: AFP

A német Bild magazin jutott hozzá a nyomozás teljes anyagához, amely tartalmazza a 23 oldalas naplót is, amiből sokkoló részleteket közöltek. A rendőrség a házkutatás során jutott hozzá a feljegyzésekhez, melyet 2008. nyár vége óta vezetett a férfi - írja a Blikk.

Az első bejegyzésekben arról ír, milyen érzés szülővárosából, Montabaurból Brémába költözni, hogy valóra válthassa álmát, és pilóta legyen.

"Rohanva költözés, egyik napról a másikra új élet, új környezet."

"Üresség és egyedüllét otthon. Az utca zajának figyelése, álmatlanság."

"A kiképzés és a családi/magánéleti dolgok egymással szemben álló konfliktusa."

"Teljesen túlterhelt, segítségkérés."

Forrás: Twitter

Ilyen és ehhez hasonló, rövid mondatokban fogalmazta meg érzéseit Lubitz, aki 2008. novemberében megszakította képzését pszichológiai problémái miatt. A naplóját továbbra is vezette, amiből kiderült, milyen kilátástalannak érzete akkor a helyzetét.

"Elkezdem a pszichiátriai kezelést. Súlyos depresszió miatt a pilóta álomállásnak lőttek."

"Annyira szomorúan érzem magam, kétségbe vagyok esve, azt látom, ahogy elhalad mellettem a világ."

"Az utolsó kiút, amely boldoggá tenne, ha leugranék egy szikláról." - idézte a lap a német magazinban megjelent napló néhány részletét. A felírt antidepresszánsok jó hatással lehettek a másodpilótára, amiről bejegyzései is árulkodnak.

"Külön köszönetem a családomnak, különösen édesanyámnak, aki a legrosszabbtól óvott meg és így az a személy volt, aki a legtöbbet szenvedett velem együtt."

"Szeretetteljes köszönetemet kell tolmácsolnom a barátnőmnek, aki nagyon sok időt töltött velem és az életem legsötétebb óráiban is elkísért, nem adva fel a reményt akkor sem, amikor én már feladtam. Köszönöm, hogy maradtál!"

Forrás: MTI/EPA-DPA/Foto-Team Müller/Foto-Team Müller

Andreas Lubitz nemsokkal ezután folytathatta a pilótaiskolát, ám még mindig voltak problémái, amiről azonban senki nem tudott. A naplójában viszont leírta vívódásait.

"Komoly problémáim vannak a kiképzésemmel, nem is beszélve arról, mennyire megváltoztak az életkörülményeim."

"Ehhez jön, hogy alig tudok tisztán gondolkodni, csak a panaszaim és a kilátástalanság jár a fejemben."

A Lufthansa orvosi szolgálata nem sokkal ezután 2009. augusztus 11-én adta meg az engedélyt arra, hogy Andreas Lubitz folytathassa a pilótaiskolát. Ám azt senki sem sejtette, hogy a férfi továbbra is komoly harcokat vív magában. Hiába küzdött még mindig démonokkal, és járt pszichiátriai kezelésekre, 2014. június 26-án megkapta a pilótaengedélyét. Arról sem tudtak, hogy megsérült látása, ami miatt gyakran elsötétült előtte a világ. A házkutatás során viszont erről, és a folytonos pszichiátriai kezelésekről  is találtak bizonyítékokat.