Szisztematikus doppingolással vádolják az oroszokat

Forrás: AFP/Patrick Kovarik -
Oroszország dopping olimpia kizárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. Kizárhatják a sportolókat az olimpiai játékokról.

Számos bizonyítékot tartalmaz a nyilvánosságra hozott 97 oldalas jelentés a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről - jelentette be Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is" - közölte a szakértő.

Eszerint a vád szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban.

A vizsgálatot az orosz antidopping központ korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkov miatt indították el, aki azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit. A WADA-jelentés szerint a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább

643 pozitív doppingminta „tűnt el" és lett később negatív: 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket.

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke közleményében leszögezte: „sokkoló és példátlan" támadás érte a sporttársadalmat és az olimpiai eszmét, ezért a NOB nem fog visszariadni attól, hogy a legsúlyosabb büntetést rója ki az érintett személyekre vagy szervezetekre. Craig Reedie WADA-elnök felszólította a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottságot, hogy vegyék fontolóra az orosz sportolók kizárását a riói játékokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.