A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. Kizárhatják a sportolókat az olimpiai játékokról.

Számos bizonyítékot tartalmaz a nyilvánosságra hozott 97 oldalas jelentés a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről - jelentette be Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Patrick Kovarik

A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is" - közölte a szakértő. Eszerint a vád szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban. A vizsgálatot az orosz antidopping központ korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkov miatt indították el, aki azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit. A WADA-jelentés szerint a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább 643 pozitív doppingminta „tűnt el" és lett később negatív: 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket.Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke közleményében leszögezte: „sokkoló és példátlan" támadás érte a sporttársadalmat és az olimpiai eszmét, ezért a NOB nem fog visszariadni attól, hogy a legsúlyosabb büntetést rója ki az érintett személyekre vagy szervezetekre. Craig Reedie WADA-elnök felszólította a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottságot, hogy vegyék fontolóra az orosz sportolók kizárását a riói játékokról.