Tömegsírt tártak fel: akár 800 gyerek holtteste is lehet benne

holttest tömegsír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több száz csecsemő és kisgyerek holttestére bukkantak egy, korábban lányanyáknak fenntartott otthon mellett az írországi Tuamban.

Az egykori Bon Secours anyaotthonnál egy húsz kamrából álló, föld alatti tömegsírt tártak fel, amelyben akár 800 gyerek holtteste is lehet - adta hírül a Guardian. Az anyaotthonokkal foglalkozó biztottság szerint a megtalált gyerekek kora 35 hetestől 3 évesig terjed, és a legtöbbjüket az 1950-es években temethették el.

Évtizedek óta gyanakodtak arra (az ír kormány 2014-ben állított fel egy bizottságot ennek kivizsgálásra), hogy az otthonban meghalt gyerekeket tömegsírba temették el, és ez a gyanú most megerősítést is nyert. A helyszínen ugyanis "jelentős mennyiségű" emberi maradvány találtak, fölé pedig játszótér épült.

Mióta megjelent a hír a tömegsírról, a korábban hasonló otthonokban szülő nőket képviselő Irish First Mothers csoport is felszólította a kormányt a további kutatásokra. A nők között olyanok is vannak, akik az 1990-es években szültek lányanyáknak fenntartott otthonokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.