Így néz ki valójában, ha valaki fuldoklik: vedd észre, ha baj van!

Jelek fuldoklás segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan itt a strandszezon, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogyan is néz ki, ha valaki fuldokli: semmi köze nincs ahhoz, amit a filmekben láthatunk. Nem csapkod, és nem kiabál, csendben küzd. 

Mivel hamarosan itt a nyár, nemsokára beindul a strandszezon. Ilyenkor az önfeledt kikapcsolódáson túl nagyon fontos odafigyelni a biztonságra is, ami nemcsak a megfelelő napvédő krém használatát jelenti. Ugyanis veszély nemcsak a parton leselkedik az emberekre, hanem a vízben is.

A fuldoklást nehéz felismerni, ugyanis valójában nem úgy néz ki, mint a filmekben

. Nincs heves csapkodás, kiabálás segítségkérés, csak csendes haldoklás.

A fuldoklást nehéz felismerni, ugyanis nincs heves csapkodás, segítségkérés, csak csendes haldoklás Forrás: Giphy

Csak egy kisebb csobbanást hallani, és aztán szinte semmit. Amerikában a 15 év alatti gyerekek esetében a véletlen balesetek között a fulladás a második leggyakoribb haláleset. A körülbelül 750 gyerekből, akik idén meg fognak fulladni, 375 körülbelül 23 méterre lesz a szüleitől. Az ilyen fulladások

10 százalékában a felnőttek gyakorlatilag végignézik a tragédiát, csak éppen nem tudják, hogy mi történik.

A fuldokló emberek többsége képtelen segítséget kérni, hiszen a légzőszervet elsősorban légzésre tervezték, a beszéd csak másodlagos funkció.

Mivel a fuldokló szája hol a víz alatt, hol felette van, csak kapkodva tudja venni a levegőt, így nem tud segítséget hívni.

A fuldokló ember képtelen segítséget kérni, hiszen a szája hol a víz alatt, hol felette van, csak kapkodva tudja venni a levegőt Forrás: Giphy

Fuldoklás közben a létfenntartási ösztön kapcsol be, így a testet próbálja életben tartani a bajba jutott, így nem integet, nem hadonászik. Persze az a személy is lehet bajban, aki összevissza csapkod, de neki valószínűleg víziszonya van - írja a Soundingsonline.com.


Ezek a jelei annak, ha valaki fuldoklik:

  • A fej vagy a száj a víz alatt van, esetleg a vízfelszín környékén
  • A fej nyitott szájjal hátra döntve
  • Üres és üveges tekintetek, nem képes koncentrálni
  • Becsukott szemek
  • A haj csapzott, belelóg a szembe
  • Nem használja a lábait
  • Hiperventillál, zihál
  • Próbál úszni, de nem halad semerre
  • Megpróbál a hátára fordulni
  • Olyan mozgást végez, mintha egy létrára próbálna felmászni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.