Foci vb: Ők rohantak be a pályára a döntőben

Forrás: AFP/Mladen Antonov -
Pussy Riot Oroszország foci vb 2018
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne emlékezne a jelenetre, amikor a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjéban egy francia helyzet után négy ember berohant a pályára. Azóta kiderült, hogy a rendbontók a Pussy Riot nevű orosz feminista punk-rock banda tagjai voltak, akik polgárpukkasztó fellépéseikkel igyekeznek társadalmi-politikai problémákra felhívni a figyelmet.

Vádat emeltek a Pussy Riot ellen

Azóta hivatalosan is vád alá helyezték a vasárnapi világbajnoki döntőre berohanó négy Pussy Riot-tagot, akik ellen sportesemények nézőire vonatkozó szabály megsértése, illetve rendőregyenruha illegális viselése a vád.

A Pussy Riot aktivistáit a biztonságiak vitték le a pályáról Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

A két szabálysértés egyenként 10 ezer és 1500 rubeles bírságot jelent, vagyis forintra átszámolva nagyjából 50 ezres bírsággal megúszhatják - tájékoztat az Index.

A Pussy Riot tagjai a Luzsnyiki Stadion gyepén Forrás: AFP/Mladen Antonov

Mint írják, a Pussy Riot közlése szerint az emberi jogok oroszországi megsértése ellen tüntettek a vb-döntőn. A négy aktivista - három nő és egy férfi - nagyjából 25 másodpercet volt a pályán, mielőtt a biztonsági személyzet levonszolta volna őket.

A Pussy Riot az emberi jogok oroszországi megsértése ellen tüntetett a vébé döntőn Forrás: AFP/Mladen Antonov

Az egyik nőnek sikerült pacsiznia a francia Kylian Mbappéval is:

A Pussy Riot aktivistája és Kylian Mbappe Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A Pussy Riot közlése szerint a négy őrizetbe vett aktivistához hétfő délutánig nem engedték be az ügyvédjüket, ráadásul egy olyan rendőrőrsön tartották őket fogva egész éjjel, ahol se alvásra, se evésre, se zuhanyzásra nem volt lehetőségük. Végül magyar idő szerint délután négykor közölték, hogy az ügyvéd mind a négy aktivistával beszélhetett - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.