Dunai hajóbaleset: 300 oldalas kihallgatási jegyzőkönyv készült a tanúvallomásokból

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
Viking Sigyn halál Hableány hajó kihallgatás Dunai hajóbaleset jegyzőkönyv tragédia tanúvallomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A parton állóktól, a környező kisebb hajók legénységétől és a Viking Sigyn utasaitól is felvették a nyomozók a tanúvallomásokat a Hableány sétahajó kataszrófája után. A vallomások mintegy 300 oldalt tesznek ki, amelyekből most napvilágot látott néhány részlet. 

„Láttam, hogy egy személyt visz, sodor a víz, hallottam, hogy sikoltozik. Ezek után csak egy nadrágot rántottam magamra, és azonnal mentem a mentőcsónakhoz, hogy vízre tegyem. Futás közben kiabáltam, hogy 'Ember a vízben!'. A két gépész kollégám segített leereszteni a csónakot, hoztunk mentőmellényt, és ekkorra már a matróz kollégám is megérkezett” – olvasható a Ripost birtokába került nyomozati anyagban, amelyben a Hableány sétahajó tragédiájával kapcsolatos tanúvallomások olvashatók.

A Hableány kiemelése Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nyomozók ugyanis kihallgattak mindenkit, aki a környező hajókon tartózkodott, a szállodahajón utazott vagy csak a parton volt. Az előbbi néhány sor a Viking Sigyn egyik matrózától származik. Amikor menteni kezdtek, még nem tudták, hogy a hajót, amely elsüllyedt, ők sodorták el.

A környező hajók legénysége is mentésbe kezdett. Szerencsésnek mondhatja magát az az asszony is, aki a Halászbástya hajó mellé sodródott, és könnyedén ki tudták húzni.

„Levettük róla a ruháit és próbáltuk megnyugtatni. Sokáig sokkos állapotban volt, sírdogált. Érdekes angolsággal a húgát és az unokatestvérét kereste, akikkel együtt estek bele az egyik pillanatról a másikra a vízbe” – mondta a szemtanú.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.