Az évszázad vihara közeledik Japánhoz

Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Takashi Ozaki -
Japán vihar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hónappal a legutóbbi tájfun után várhatóan az évszázad eddigi legerősebb vihara éri el lassan Japán középső részét - figyelmeztetett pénteken a szigetország meteorológiai szolgálata.

A Hagibis tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a legnagyobb japán szigetet, Honsut - figyelmeztetett Kadzsihara Jaszusi, a japán meteorológiai ügynökség előrejelzési osztályának vezetője.
A Hagibis várhatóan pusztító erejű széllökéseket, hatalmas hullámokat és rekordmennyiségű csapadékot hoz Japán északkeleti részétől a sziget nyugati térségeiig.

Kadzsihara aláhúzta, hogy a Hagibis ereje ahhoz a tájfunhoz mérhető, amely 1958-ban csapott le a szigetország keleti és középső részére, és 1200 ember halálát okozta. A szakember arra szólította fel az embereket, hogy az érintett területeken időben hagyják el otthonaikat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Hagibis várhatóan földcsuszamlásokat okoz majd, visszaduzzasztja a folyókat, és hatalmas hullámokat fog felkorbácsolni.

Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Takashi Ozaki

A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán. Az NHK japán közszolgálati televízió híradása szerint a légitársaságok már előre töröltek mintegy 1200 szombati járatot, és aznap sok helyen a vasúti közlekedést is felfüggesztik.
Magyar idő szerint péntek hajnalban a Hagibis mintegy 400 kilométerre nyugatra volt a Japánhoz tartozó, de a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-szigetektől, és észak-északnyugati irányba halad körülbelül óránkénti 25 kilométerórás sebességgel, a szél sebessége a tájfun körül 180 kilométer óránként, de 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökéseket is mértek.

Legutóbb a Faxai tájfun csapott le Japánra szeptemberben. Akkor egy ember meghalt, és százharmincan megsérültek. A Tokió mellett fekvő Csiba prefektúrában pedig több ezer háztartásban két hétig nem volt se áram, se víz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.