Szükségállapot az USA-ban: brutális tűzvész pusztít egész Kaliforniában

szükségállapot Kalifornia Egyesült Államok USA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gavin Newsom kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett a tűzvészek miatt Kalifornia egész területére.

Az Egyesült Államok nyugati partján található tagállamban egyszerre 16 helyen pusztít tűzvész, az észak-kaliforniai San Francisco és a déli Los Angeles környékén a legrosszabb a helyzet. A rendkívüli állapotot bejelentő közleményében a kormányzó közölte: „minden rendelkezésre álló forrást" felhasználnak a katasztrófa megfékezésére.

Forrás: Shutterstock

A lángokat a tűzoltóknak eddig nem sikerült megállítaniuk, sőt, a szárazság és az erős széllökések miatt azok inkább továbbterjednek. Lauren Robertson, a kaliforniai erdővédelmi hivatal vezetője újságírókkal közölte:

eddig 130 ezer embert szólítottak fel lakhelye elhagyására.

„Nagyon változékony a helyzet" – fogalmazott Robertson. Vasárnap háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal, és csupán a Los Angeleshez közeli Santa Clarita környékén sikerült megfékezniük a tűzvészt. Eddig mintegy 30 ezer hektárnyi terület égett porig.

Különösen veszélyes a helyzet Sacramento, San Francisco, Los Angeles és San Diego környékén.

A szakemberek újabb tűzfészkek keletkezésére számítanak. Lángokban állnak Kalifornia híres bortermelő vidékei is.

A helyi áramszolgáltató, a Pacific Gas & Electric (PG&E) szombattól kezdve 38 megyében folyamatosan kapcsolja le fogyasztóinál a szolgáltatást biztonsági megfontolásból, nehogy az elöregedett berendezései újabb tüzeket okozzanak. Helyi idő szerint vasárnap kora délután mintegy 940 ezer fogyasztónál már nem volt áram. - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.