A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az életek védelme mellett arra is gondolni kell, hogy a járvány elmúltával a kényszerűen lelassult gazdaság a lehető leghamarabb talpra tudjon állni. Ezért a kormány az egészségügyi védekezéssel párhuzamosan újabb és újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hoz, amelyek a családokat, a vállalkozásokat és a munkahelyeket igyekszik megóvni a következő időszakban -írja a koronavirus.gov.hu.

A magyar kormány elmúlt tíz évének az egyik legfontosabb eredménye, hogy Magyarország gazdasági fordulatot hajott végre, tartós növekedési pályára állt és az uniós átlag fölött teljesít a magyar gazdaság, és ezzel reményt, lehetőséget és biztos jövőt adott a családoknak, a fiataloknak, a vállalkozásoknak.

A mostani helyzetben fontos cél, hogy ezeket az gazdasági eredményeket megőrizzük, de azt is látnunk kell, hogy ez az évtizednyi munka jó alapot ad ahhoz, hogy a járvány okozta válságot is le tudjuk gyűrni és talpra tudjunk állni. Ennek érdekében a kormány több rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a március 11-én életbe lépett veszélyhelyzet bejelentése óta, emellett megkezdődött az idei költségvetés hozzáigazítása a vírus elleni védekezéshez.

Az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések:  

 • A magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük: a 2020. december 31-ig tartó, de kormányrendelettől függően módosulható fizetési moratórium vonatkozik minden hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésre. 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet.
A vállalkozók mellett az anyákat is támogatja a kormány a járvány idejénForrás: Shutterstock
 • A gyed, gyes, gyet ellátásokat meghosszabbítjuk a veszélyhelyzet idejére.
 • Több mint 81 ezer kisvállalkozó kap mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól.
 • A kormány haladékot ad a kisvállalkozások március 1-je előtti kata-tartozására.
 • 11 szakmában, főként a turizmusban, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban működő cégeknek nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük.
 • A végrehajtásokat felfüggesztjük, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni;
 • 15 ezer forintra nő a bankkártyás érintéses fizetés határa, ez is a járvány lassítását szolgálja
 • A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a munkáltató 2020. március, április, május és június hónapokra mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól.
 • A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni, annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.
 • A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1-től 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, tehát bevallani és megállapítani sem kell.
 • A munkavállalási szabályok rugalmasabbá váltak