Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben.

A legrosszabb még hátravan - erre figyelmezetet a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ugyanakkor nem fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, de szakértők szerint a járvány afrikai kontinensen való terjedésére utalhatott, ahol az egészségügyi ellátórendszerek fejletlenek.
A járványban eddig világszerte csaknem 2,5 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal és több mint 167 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Genf, 2020. január 30. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (b2) sajtótájékoztatót tart a koronavírus terjedéséről a szervezet genfi székházában 2020. január 30-án.Forrás: MTI/EPA/Keystone/Jean-Christophe Bott

A WHO főigazgatója az 1918-ban kitört, csaknem 100 millió emberéletet követelő spanyolnáthához hasonlította a koronavírus-járványt. "Mostanra azonban rendelkezésünkre áll a technológia, és elejét tudjuk venni a katasztrófának, el tudjuk kerülni azt a fajta válságot" - hangoztatta. Akadályozzuk meg a tragédiát. Ez egy olyan vírus, amelyet sokan még nem értenek" - tette hozzá.
A WHO főigazgatója elmondta, hogy a szervezet 30 millió koronavírus-tesztet rendelt meg a következő négy hónapra, illetve 180 millió szájmaszkot szállít április-májusban. Hozzátette: több mint 600 kórház áll készen arra, hogy fogadjon pácienseket a WHO úgynevezett szolidaritási gyógyszerteszt-programjának keretében - írja az MTI.