Az emberekre támadó makákók tömeges sterilizálásába kezdtek Thaiföldön

Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul -
makákó sterilizálás támadó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Thaiföldi állatorvosok makákók tömeges sterilizálásába kezdtek, mert az éhező állatok rettegésben tartják Lopburi lakóit.

A város éppen makákóiról híres, a nagyjából kétezres majompopuláció miatt turisták tömegei érkeznek a településre a világ minden tájáról, etetik az állatokat, szelfiznek velük.

A makákók rettegésben tartják a lakosokat - Képünk illusztráció Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Most azonban, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az ország április 4-én lezárta határait, elmaradtak a látogatók, a majmok pedig nehezen alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez: éheznek, ezért egyre erőszakosabban szereznek élelmet a helybeliektől.

Erőszakosak lettek, a túlélésért küzdenek, amikor élelmet rabolnak az emberektől. Megszállják az épületeket, menekülésre késztetik a lakosokat"


A ketrecekből a műtőasztalra kerülnek, ahol egyedi azonosítót tetoválnak rájuk, a hímeknél vazektómiát végeznek, a nőstényeknél pedig elkötik a petevezetéket. Az alvó majmok egy éjszakát kapnak a felépülésre, majd visszaviszik őket a közösségeikbe.

A következő két hónapban ötszáz majom sterilizálását tervezik,

ami nem veszélyezteti a populációt, csak lelassítja a városba szokott csoportok növekedését - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.