Koleszteringyógyszer a Covid-19 ellen?

Forrás: Shutterstock -
koleszterin gyógyszer COVID-19
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Jeruzsálemi Héber Egyetem és a New York-i Mount Sinai Egészségközpont szakemberei szerint hatékony lehet a koronavírus kezelése során egy koleszterincsökkentő gyógyszer.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a koronavírus miként módosítja a páciens tüdejét, hogy reprodukálhassa önmagát.

A legfőbb megállapításuk, hogy a vírus megakadályozza a szénhidrátok elégetését, így zsír halmozódik fel a tüdő sejtjeiben,

megteremtve a vírus sokszorozódásához szükséges környezetet. A kutatók szerint mindez segíthet magyarázatot adni arra, hogy a magas koleszterinszinttel küzdő páciensek esetében miért magas gyakran a fertőzés kockázata.

A kutatók megállapították, hogy a koleszterincsökkentők közé tartozó fenofibrát hasznos lehet vírus szaporodási képességének blokkolását illetően.

Azzal, hogy lehetővé teszi a tüdősejtek számára a több zsír elégetését, a fenofibrát "lazít" a vírus szorításán és megakadályozza szaporodását. A Sneak Peeken elérhető tanulmány szerint mindössze öt napnyi kezeléssel a vírus csaknem teljesen kimutathatatlanná vált - írja a Ragazze.hu.

Forrás: Shutterstock



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.