Szlávik János: A koronavírusból való kigyógyulás évekig is eltarthat

mellékhatás Szlávik János koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlávik János, infektológus beszélt arról, hogy milyen hosszadalmas folyamat előzi meg a fertőzésből való teljes felépülést. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa kedd este az M1 aktuális csatornán mesélt arról, hogy

a meggyógyult koronavírussal fertőzöttek között sokaknál fellelhetőek a krónikus fáradtság és a poszttraumás stressz jelei. Ez az esetek 20-25%-ban fordul elő.

A betegek ilyenkor fáradtságra, szívdobogásra, fulladásra panaszkodnak, emésztési panaszok is előfordulhatnak, illetve verejtékezés és szapora szívverés is. Ezek a tüneteket jelentkeznek a Covid-19 fertőzésből gyógyultak negyedénél-ötödénél is - írta meg a Ripost.

Fotó: Mudra László - Origo

Az infektológus azt is elmondta, hogy korábban két hasonló koronavírus-fertőzés volt a világon: a SARS és a MERS.

„A SARS-ból kigyógyult betegek nagy részénél nagyjából 3 év kellett, hogy a krónikus fáradtság szindrómából is kigyógyuljanak. Ezen esetekben a gyógyulásért nem lehetett sokat tenni, annyit tanácsoltak, hogy ne terheljék magukat, pihenjenek többet."

- mondta az infektológus.

Szlávik János továbbá kifejtette, hogy az idős, intenzív osztályra kerülő betegeknél nagyon gyakoriak a központi idegrendszeri szövődmények, elsősorban agyvérzés vagy az agyi erek gyulladása, míg a fiataloknál, akik kikerülnek az intenzív osztályról inkább a poszttraumás stressz tünetei jelentkeznek, ilyen esetekben szorongással, depresszióval, alvászavarokkal, hallucinációkkal kell megküzdeniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.