Így távolítsd el a csúnya vízfoltokat a kárpitokról és fa bútorokról

Forrás: Shutterstock -
vízfolt otthon háztartás folt eltávolítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez csak víz, hamar megszárad - gondoljuk sokszor, ha kiömlik a kanapéra. Aztán meglepődve látjuk, hogy a folt széle csúnyán megmaradt. A megfelelő házi szerekkel azonban ezt is egyszerűen eltüntethetjük.

Vízfoltok eltávolítása a kanapéról:


Só: A kárpinton keletkezett vízfoltokat könnyedén eltávolíthatjuk sóval. Nedvesítsük meg a foltot, szórjuk be sóval, és hagyjuk hatni körülbelül egy órán át, majd porszívózzuk fel. A só szépen magába szívja a folyadékot. Ez a módszer vörösborral is működik.
Epeszappan: Az epeszappan is hatásos lehet. A vízfolt erőteljes szélét dörzsöljük be vele, ezután pedig nedves ruhával masszírozzuk át.
Vízzel a víz ellen: Desztillált vízzel csöpögtessük be a foltot, és itassuk fel addig, ameddig az eredeti folt szélei el nem tűnnek.

Desztillált vízzel is felveheted a harcot a vízfolt ellen Forrás: Shutterstock

Vízfoltok elátvolítása fa bútorokról:


Fogkrém: Ha felületi vízfoltok keletkeznek a fa bútorokon, akkor fogkrém csodát tehet. A foltos részeket fogkrémes ruhával polírozzuk át, majd az egészet lakkal vagy bútorviasszal zárhatjuk.
Olaj és só: Ha makacs foltokról van szó, akkor olivaolaj és só keverékét érdemes felvinni a folt szélére. Ezután ruhával kell megdörzsölni. A só csiszolóanyagként működik, az olaj pedig védőréteget képez.

Vízfoltok bőrön:


Langyos víz: Ha friss a vízfolt, akkor langyos vizes ruhával, körkörösen kell bedörzsölni a textilt, majd hagyni megszáradni.
Ecet: A bőr bútorokon vagy a bőrcipőkön az ecet és víz kombinációja segíthet. Az ecetet egy ronggyal vigyük fel a foltra, majd tiszta vízzel törölgessük át. A folt eltávolítása után érmes a bőrt impregnálni.
Citrom vagy hagyma: Egyszerűen dörzsöljük be egy fél citrommal vagy egy fél hagymával a foltokat, és utána kezeljük át tiszta vízzel, vagy samponos vízzel.

Vízfoltok az autó kárpitján:


Ecet vagy citromlé: Csepegtessünk ecetet egy rongyra, vagy szivacsra, itassuk át a foltot, majd vízzel dörzsöljük át egy kicsit. Aki az ecetet nem szereti, az citromlevet is használhat.
Borotvahab: A borotvahab nem csak a szőnyetisztítás csodaszere, kárpitokra is használhatjuk. Egyszerűen dörzsöljük be vele a foltokat, majd vizes ruhával töröljük át őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.