Újabb regionális korlátozások lépnek életbe koronavírus-járvány megfékezése érdekében Nagy-Britanniában

Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff -
Nagy Britannia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb regionális korlátozások lépnek életbe Nagy-Britannia egyes országrészeiben a koronavírus-járvány megfékezése végett. Az intézkedésekkel szemben ugyanakkor erősödik a politikai és a társadalmi ellenállás is. A legszigorúbb korlátozó intézkedések Walesben válnak hatályossá vasárnap estétől. A szigorítások a 3,1 milliós walesi lakosság felét érintik.

A helyi kormányzat rendelete alapján nyolc dél-walesi megyében, köztük a két legnagyobb megyei rangú városban, Swansea-ben és Cardiffban - a walesi fővárosban - a nem egy háztartásban élők nem találkozhatnak zárt térben, így egymás lakásaiban sem, és nem tölthetik együtt az éjszakát. Ez ismerősökre és családtagokra egyaránt vonatkozik.

Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

A nyolc megyét és a két nagyvárost az ott élők - néhány kivételes indoktól eltekintve - vasárnap estétől nem is hagyhatják el, illetve máshonnan ezekre a területekre nem lehet belépni.
A kivételek közé tartozik, ha valakinek csak máshol hozzáférhető sürgős orvosi ellátásra van szüksége, ha valaki az érintett területeken kívüli iskolába jár, vagy a lezárt térségen kívül van a munkahelye és otthonról nem tudja ellátni munkáját. Az érintett walesi térségekben a pubok 22 óra után nem szolgálhatnak fel alkoholt, és 22:20 órakor be kell zárniuk.


Hasonló intézkedések Angliában és Skóciában is életbe léptek az elmúlt napokban: ebben a két országrészben 22 órakor minden vendéglátóhelynek be kell zárnia, bár a házhozszállításra rendelt ételek továbbra is kiszállíthatók.


A legutóbbi adatok szerint a korlátozásoktól érintett walesi térségekben 38 és 152 között van a százezer lakosonkénti koronavírus-fertőzöttek száma. A Nagy-Britanniában honos gyakorlat alapján a hatóságok ott rendelnek el helyi korlátozásokat, ahol százezer lakosra számolva húsz főnél többen fertőződnek meg.


Angliában és Skóciában számos egyetemen találtak koronavírus-fertőzöttségi gócokat, és emiatt vasárnap már háromezer egyetemi hallgató nem hagyhatta el kollégiumi lakhelyét.
A legtöbben a manchesteri Metropolitan egyetemen vonultak hatóságilag elrendelt karanténba: itt 1700 hallgatónak kell két hetet elkülönítésben töltenie, miután 127 diák koronavírustesztje pozitív lett.
Az angliai egyetemi hallgatói szövetség vasárnapi nyilatkozata szerint a hatóságok előzetes jelzés nélkül rendelték el a zárlatokat, így több ezer diákot gyakorlatilag "csapdába csaltak", miután a kormány előzőleg arra biztatta a hallgatókat, hogy térjenek vissza egyetemeikre.


Szombat este a londoni Trafalgar téren több ezren tüntettek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések ellen. A tiltakozók többször összetűztek a rendőrökkel, akik megpróbáltak érvényt szerezni a távolságtartási előírásoknak. A dulakodásokban a Scotland Yard vasárnapi ismertetése szerint 11 rendőr és hat tüntető megsérült, 16 embert őrizetbe vettek.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.