A krónikus betegnek segíthet a koronavírus ellen az influenzaoltás

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
járvány Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Müller Cecília a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a mai nap rekord sok új fertőzöttet találtak Magyarországon. 1322 újabb beteget regisztráltak, ezzel pedig 28 631 főre nőtt a hazánkban beazonosított betegek száma. Elhunyt 17 beteg, ami szintén negatív rekordnak számít, azonban a halálos áldozatok mindegyike 60 év fölötti és krónikus beteg volt.

- mondta az országos tisztifőorvos a pénteki sajtótéjékoztatón.

Több újságírói kérdésre válaszolt Mülller Cecília, melyben kifejtette, hogy a járvány kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust, jelenleg pedig 481 aktív fertőzöttről tudnak. Hozzátette, hogy a krónikus betegségben szenvedőknek célszerű lehet,ha beoltatják magukat influenza ellen.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Továbbá arra kért mindenkit, hogy akkor se essen pánikba, ha jelentkeznek nála a koronavírus tünetei. Ebben az esetben értesíteni kell a háziorvost, akit tájékoztatni kell a testhőmérsékletről és a tünetekről. Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, a háziorvos megrendeli a PCR-tesztet. Kitért arra, hogy a mentőszolgálattal megbeszélt vizsgálati időpont előtt három órával nem lehet enni és inni, mert az befolyásolhatja a PCR-teszt eredményét.
Enyhe tünetek vagy tünetmentesség esetén otthoni házi karanténba kerül az illető, megkapja a hatósági határozatot, amelyben szerepel a karantén kezdő és záró időpontja. A tünetek megjelenésétől számított 10. napon hagyható el a karantén, ilyen esetben nem kell újabb PCR-tesztet végezni.
Ha az otthoni tartózkodás alatt a tünetek súlyosbodnak, a lakást ekkor sem szabad elhagyni, a háziorvost az állapotváltozásról tájékoztatni kell. A szakember elmondta, hogy huszonöt szociális intézményben van jelen a vírus, négy olyan intézmény van, ahol húsz feletti az igazolt pozitív esetek száma - írja a koronavirus.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.