Koronavírus: olcsó, széles körben elérhető gyógyszer segíthet a gyógyulásban

Forrás: Shutterstock -
aszpirin kutatás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vérhígítóként is használt aszpirin Covid-19 elleni hatását is vizsgálja az eddigi egyik legnagyobb olyan brit kutatás, amely a betegség potenciális gyógymódjait akarja feltárni.

Az új típusú koronavírussal megfertőződött páciensek esetében nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata a hiperreaktív vérlemezkék, a vérzés csillapítását segítő sejttöredékek miatt. Az aszpirin csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét - közölték a RECOVERY elnevezésű kísérlet tudósai a projekt honlapján pénteken.
"Jó okunk van azt hinni, hogy az aszpirin jótékony hatással bírhat, ráadásul biztonságos, olcsó és széleskörben elérhető" - mondta Peter Horby, a kutatás egyik vezető szakértője.

Legalább kétezer tetszőlegesen kiválasztott páciens napi 150 milligramm aszpirint fog kapni a szokásos ellátás mellett. Adataikat összehasonlítják kétezer, csak az általános ellátást kapó páciensével.
A RECOVERY kísérletben más kezeléseket is tesztelnek, például a szintén általánosan elérhető azitromicin antibiotikumot és a Regeneron gyógyszercég antitestkoktélját, melyet Donald Trump amerikai elnök koronavírus-fertőzés miatt kialakult tüneteinek kezelésére is használtak.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.