Nagyon nehéz időszak következik. A zárásokkal megteremtődött a lehetősége annak, hogy csökkenjen a koronavírus-járvány dinamikája, de még kell két-három hét, hogy a korlátozások kedvező hatásai érvényesüljenek, csökkenjen a nyomás - közölte a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Vályi-Nagy István elmondta, hogy jelenleg a Dél-pesti Centrumkórházban a koronavírusos betegek ellátását 407 ágy, valamint 71 intenzív ágy szolgálja. A fertőzőosztályon most mintegy 170 koronavírusos beteg van, az intenzíven 45. Hozzátette: dolgozóik már a járvány első hullámában megszokták a terhelést, akkor hetekig ez az intézmény volt az egyetlen, amely koronavírusos betegeket fogadott.

Dr. Vályi-Nagy IstvánFotó: Csudai Sándor - Origo

A szakember kérdésre válaszolva elmondta: nem csak a fertőzött általános egészségi állapotától függ, hogy milyen súlyos lesz esetében a koronavírus-betegség lefolyása. Van az emberek között egy "fogékonysági" különbség: sokan el se kapják a betegséget, másokat viszont nagyon megvisel.
A megbetegedés első szakaszában a vírusfertőzéssel kell megküzdeni, azután a betegek egy részénél a szervezet fertőzésre adott túlzott immunreakciója lesz az, ami súlyos állapotot idéz elő. Esetükben elsősorban nem antivirális, hanem immunológiai kezelésre van szükség - magyarázta Vályi-Nagy István.