Ötezer éves gyilkosság körülményeit tárták fel kutatók

Forrás: Shutterstock -
gyilkosság kutatók
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ötezer éves gyilkosság körülményeit tárták fel spanyol kutatók. A Journal of Paleopathology folyóiratban publikált tanulmány szerint az áldozat egy ötvenes éveiben járó férfi volt, akit egy éles tárggyal, vélhetően egy kőszekercével vágtak fejbe.

A humán ősökológiai és társadalmi evolúciós katalán intézet (IPHES) tudósai mellett a Rovira i Virgili Egyetem és a Barcelónai Egyetem kutatói vettek részt a projektben.
A sérült koponya 1999-ben egy ásatáson került elő, amikor egy későújkőkori kollektív temetkezési helyet tártak fel a katalán Tarragona tartományban, Calafellben - számolt be róla a theblend.ie portál cikke. A kutatók a kriminalisztikában alkalmazott halottkémi módszerekkel vizsgálták meg a sérült koponyát. A nyomok arra utalnak a tudósok szerint, hogy a férfi nyomban belehalt az erős ütésbe, amely beszakította a koponyáját.

Az IPHES kutatója, Miguel Ángel Moreno-Ibánez elmondta, hogy a koponya törésének vizsgálatából kikövetkeztették az egyén halálát okozó tárgyat és az ütés irányát is. A koponya sérülését számított mikrotomográfiával (micro-CT) és binokuláris nagyítóval is megvizsgálták, és megállapították, hogy az elváltozás a jobb parietális területen található és a gyógyulás jeleit nem mutatja.

"A repedések sugaras elrendezése, néhány komoly nyílással és belső sérüléssel, valamint az akut törési szögek arra utalnak, hogy a trauma az egyén halálát okozta" - mondta Moreno-Ibánez. Mint hozzáfűzte: következtetésük szerint a koponya sérülését egy olyan tárgy okozta, amelynek egyenes, hegyes éle volt, mint egy fejszének vagy vésőnek. A tudós szerint a támadó a sérülés helye miatt jobbkezes lehetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.