Zaklatta, zsarolta majd késsel többször megszúrta volt barátnőjét egy fiatal férfi Szombathelyen

Forrás: Thinkstock -
emberölési kísérlet zsarolás Szombathely késelés zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyetemista fiú képtelen volt belenyugodni abba, hogy volt barátnője szakított vele. Először zaklatta, majd meg is zsarolta a lányt, később pedig megpróbálta megölni.

A nem jogerős ítélet szerint a szerelmi kapcsolatuk megszakításába belenyugodni nem tudó vádlott rendszeresen igyekezett a sértettel - annak kifejezett akarata ellenére - a személyes kapcsolatot felvenni, telefonjáról 37 nap alatt 97 hívást kezdeményezett a sértett telefonjára, de a Facebookon keresztül is rendszeresen üzent neki, búcsú e-mailt küldött és öngyilkosságát helyezte kilátásba; neurológus és pszichiáter orvosok, az édesanyja és fiktív személy nevében is írt számára hamis e-maileket, üzeneteket, amelyekben az egészségi állapotára figyelemmel kérte kapcsolatuk rendezését, öngyilkossági kísérletéről számolt be, elbúcsúzott, aztán a sértettet megölésével fenyegette. Ezek miatt a bíróság távoltartást rendelt el - írja a Blikk.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A vádlott a sértettről készült fényképek felhasználásával e-maileket is készített, amelyeket a sértett számos ismerősének megküldött, s amelyekben szexuális szolgáltatásokat kínált a sértett nevében. Emellett a sértett nevében és személyes adatainak közzétételével több partnerkereső oldalon is regisztrált, sőt, esetenként fényképét is közzétéve, szexuális tárgyú felhívásokat tett közzé, amelyek miatt a sértett üzenetek, telefonhívások sokaságát kapta. Mindezeken túl a vádlott ilyen tartalmú szórólapokat készített és terjesztett, a sértett lakóhelyének vasútállomásán, a Szombathelyre haladó IC-vonaton, illetve az oktatási intézmény közelében parkoló autókra elhelyezve azokat.

A vádlott további bosszúállást is elhatározott, amelynek érdekében

két kést magához véve a sértett lakóhelyére utazott, ahol elrejtőzve várakozott a sértettre, amely idő alatt még egy fahusángot is szerzett, amellyel aztán az utcán mellette elhaladó sértettet több alkalommal fejbe vágta, miközben a megölésével fenyegetőzött.

Az ütésektől megszédült és földre esett sértettet tovább ütlegelte, dulakodott vele, amelynek során többször is próbálta a sértettet a fején és a nyakán megszúrni, ami kétszer sikerült is, ám a sértettnek sikerült kiszabadulnia és segítséget kérnie.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből a járásbíróságra küldött névtelen levélben a sértettet kábítószer tartásával és értékesítésével vádolta meg, majd az engedély nélkül megszerzett mobiltelefonról ismét üzeneteket küldött a sértettnek, illetve megpróbálta azt felhívni, végül – a hatósági tiltás ellenére – postai úton is levelet küldött neki, amelyben a megbocsátását kérte.

A másodfokú ügyészség szerint a szerelmi kapcsolatukat önös érdekből helyreállítani akaró, a sértett életét hosszabb időn keresztül, a távoltartás szabályait is megszegve változatos eszközökkel és módon megnyomorító, a sértettnek komoly lelki és fizikai szenvedést okozó, őt a lakóhelyéről elköltözésre is késztető, a büntetőeljárás, sőt letartóztatása alatt is bűncselekményeket elkövető vádlottal szemben kiszabott fegyházbüntetés mértéke feltétlenül szükséges és indokolt.

A Szombathelyi Törvényszék a 2020. november 30. napján meghozott ítéletében

a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete, hamis vád bűntette, hamis tanúzásra felhívás bűntette, zaklatás vétségei és személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 évi fegyházbüntetésre, Vas megye közigazgatási területéről 5 évi kitiltásra és mellékbüntetésül 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.