Szerda reggelre 311 beteg vesztette életét, ami majdnem a duplája az előző napon közölt számoknak. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint nem csak az adatfelhalmozódás áll az extrém magas halálozási számok hátterében.

Sokan találgatják, miért lehet az, hogy éppen most jelentenek rekord magas halálozási adatokat a kórházak. A 311 elhunyt azért is megdöbbentő, mert a fertőzöttek száma kifejezetten alacsonynak mondható, mindössze 1933 fő.

Dr. Rusvai Miklós virológusfotó: Talán Csaba

 A virológus szerint ünnepek után mindig megnőnek az esetszámok, az időjárás is közrejátszott, továbbá a hétvége mindig hoz magával némi adminisztratív csúszást.

"A vírus kezdetétől megfigyelhető, hogy egy hosszú hétvége, egy ünnep után mindig megnő a halálozási szám. Az emberek ilyenkor ugyanis hajlamosak a szabályok megszegésére, azt gondolják, úgysem lesz baj, ha találkoznak másokkal, ha úgy beszélgetnek ismerőseikkel, rokonaikkal, hogy nincs rajtuk maszk. Emellett több laboratórium nem dolgozik munkaszüneti napokon, vélhetőleg a patológiai részlegeken az elhunytakból gyűjtött minták egy részének feldolgozása is az első munkanapokon történik meg több helyen. Emiatt eddig is egy rendszeres heti hullámzás volt megfigyelhető az elhunytak számában: mindig keddenként a legtöbb az elhunyt a hét napjai közül. Ez most szerdára tolódott, hiszen a hétfő is munkaszüneti nap volt, kedden történt a vizsgálat, ennek eredménye ma, szerdán került közlésre. Közben a hirtelen jött időjárás is megviseli a szervezetet, főleg a betegekét, ilyenkor mindig többen halnak meg, nem csak koronavírus idején" - nyilatkozta a Borsnak Dr. Rusvai Miklós.

A szakember bizakodó, véleménye szerint hamarosan javulni fognak a számok, június elején akár már teljesen szabadon, korlátozás nélkül élhetünk. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak akkor valósulhat meg, ha az emberek továbbra is szigorúan betartják a higiénés szabályokat és fegyelmezetten viselik a maszkot!