Szülésznő volt a két budaörsi dúla, mégis tragédia lett az otthonszülésből

Forrás: Shutterstock -
baba dúla tragédia bába otthonszülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tragédia történt Budaörsön egy dúlalakásban. A kisbaba ugyanis nem sírt fel miután a világra jött, a két dúla ugyan állítólag rendelkezett szülésznői végzettséggel, de nem sikerült megmenteni az életét. Még vizsgálják az ügyet.

Egy budaörsi dúlalakásban szülte meg gyerekét egy miskolci nő. Csakhogy a baba nem sírt fel, a két dúla ennek megfelelően járt el, de nem sikerült újraéleszteni a csecsemőt. A helyszínre hívtak egy koraszülöttmentésre szakosodott szolgálatot, de sajnos ők sem tudták megmenteni a baba életét.
Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a gyerek halálát, és azt sem, hogy kórházi körülmények között elkerülhető lett-e volna a tragédia, a nyomozás egyelőre tart.

A két dúla úgy tudni, rendelkezik szülésznői végzettséggel. Egyikük tíz éve csatlakozott egy dúlakörhöz, ahol a holisztikus bábaságról is szervezett ismereteket. A másik nő egy bábaház tagja de egyben dúla is. A dúla egyébként nem érhet az újszülötthöz a bábával ellentétben, ő csupán a kismama lelkével foglalkozik a terhesség és a szülés alatt.

A fotó illusztráció Forrás: Shutterstock

A honlapjuk szerint még mindketten aktívan dolgoznak, a Bors munkatársa megkereste egyiküket, de közölte, nem vállal jelenleg szüléslevezetést.

Dr. Bense Tamás családorvos szerint a kórházban szülés jelentősen biztonságosabb, mint amikor otthoni körülmények között jön világra egy baba.

„Egy esetleges újraélesztéshez mindenképpen szükség van eszközökre, melyek egy kórházban rendelkezésre állnak. Ha császármetszés válik indokolttá, annak elrendelése és végrehajtása is egyértelműen orvosi feladat. Ha az otthon szülés területén nem tartózkodik szakorvos, az kockázatokkal jár. Arra is számtalan példa akad, hogy egy természetesnek tervezett szülésről csak a szülőágyon derül ki, hogy mégis művi beavatkozás szükséges" – mondta a Borsnak az orvos.
Hozzátette, a teljesen egészséges magzat is azonnali orvosi ellátást igényelhet a szülés során fellépő komplikációk miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.