Hableány-katasztrófa: ki fogja kifizetni a 4 milliárd 300 millió forintos kártérítést?

Hableány kártérítés katasztrófa hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
4,3 milliárd forint kártérítést követelnek a Viking Sigyn és a Hableány üzemeltetőjétől a dunai hajótragédia koreai áldozatainak hozzátartozói.

2019. május 29-én este történt a tragikus hajóbaleset: összeütközött a Viking Sigyn és a Hableány, amely során a kis sétahajó elsüllyedt. Utóbbi 35 utasa közül mindössze heten élték túl az ütközést. A Viking Sigyn hajóskapitánya, Jurij C. büntetőtárgyalása 2020 őszén kezdődött, de nagyon lassan halad a tárgyalás, eddig mindössze három tárgyalási nap volt.

Hableány, baleset, hajóbaleset, megemlékezés, koszorú, virág, 2020.05.29. Fotó: Koncz Márton - Origo

A túlélők és az áldozatok családjai egyaránt csalódottak, egyrészt senki nem kért tőlük bocsánatot, másrészt, ha ilyen ütemben halad a tárgyalás, egyhamar nem lesz felelőse a tragédiának. A dél-koreai túlélők és az áldozatok rokonai közös kárigényt nyújtottak be egy magyarországi ügyvédi irodán keresztül: összesen 4 milliárd 300 millió forintot követelnek, mégpedig mindkét hajó üzemeltetőjétől, egyetemlegesen.

– mondta dr. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck jogi képviselője a Ripostnak.

A Külügyminisztérium úgy döntött, hogy a hajótragédia második évfordulójára egy monumentális emlékművet állít a baleset áldozatainak emlékére: egy 25 tonnás gránittömböt állítanak fel, rávésve az áldozatok nevét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.